Eerste kenniscentrum voor straatcultuur: The Niteshop opent in Rotterdam
Een avondwinkel met podcasts, ontwerpworkshops en tentoonstellingen
In Rotterdam opent ontwerp- en mediacollectief Concrete Blossom ‘The Niteshop’: een ode aan de superdiverse stad, in de vorm van een avondwinkel. Hier zijn niet alleen producten te koop die kenmerkend zijn voor alle nationaliteiten die Rotterdam rijk is, The Niteshop is ook een plek waar gewerkt wordt aan de samenleving van de toekomst. Vanuit het perspectief van de bi-culturele stedeling organiseert het collectief er podcasts, tentoonstellingen en ontwerpworkshops over de publieke ruimte. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen is het bovendien een stemlokaal, om de stemmen van de zogeheten ‘migrant’ – wat meer dan de helft van de Rotterdammers is – ook op landelijk niveau te vertegenwoordigen. En zoals in de meeste buurtwinkels worden er ook losse sigaretten onder de toonbank verkocht.
The Niteshop bevindt zich in Delfshaven: een volkswijk in Rotterdam. Malique Mohamud, artistiek leider en oprichter van Concrete Blossom: “In onze collectieve verbeelding heten dit soort wijken ‘achterstandswijken’. In werkelijkheid zijn het sociale laboratoria waar kids hun roots remixen tot een gemeenschappelijke identiteit die de landsgrenzen overstijgt. Oftewel: straatcultuur. Jonge mensen in Londen, Parijs, maar ook in Arnhem en Breda hebben steeds vaker dezelfde smaak en politieke opvattingen. Doordat de Nederlandse steden steeds meer verkleuren, wordt ook de straatcultuur steeds groter en daarmee de impact die het heeft op ons land. In The Niteshop willen we deze ontwikkelingen onderzoeken en zichtbaar maken. Urban culture is nu zo groot geworden dat het niet meer een plek aan de spreekwoordelijke tafel verdient, het heeft een eigen tafel gecreëerd met een eigen stem. Aan deze tafel wordt, vanuit de marges van de stad, nagedacht en gewerkt aan de samenleving van de toekomst.”
Podcast voor geradicaliseerde allochtonen
Grote steden worden steeds diverser en dat betekent dat er nieuwe vragen gesteld moeten worden. Wat is de rol van gentrificatie hierin, is het een versterking of belemmering? Welke kant gaan we met elkaar op als Nederland verder verkleurt? Hoe speelt dit tijdens de verkiezingen? The Niteshop publiceert wekelijks podcasts en videocontent die onder meer ingaan op deze vragen. In de podcast Life@TheNiteshop met Malique wordt kunst, cultuur en politiek besproken met rappers, activisten, ondernemers en academici. “Dit is de podcast van en voor geradicaliseerde allochtonen. We gaan lekker onaangepast scherpe denkbeelden delen met de rest van het land.” aldus Mohamud. In het kader van de verkiezingen worden twee podcasts gemaakt met journalist en spoken word artiest Zaïre Krieger en docent aan de Uva en oprichter van instagram-pagina Politieke Jongeren Nugah Shrestha.
Hood Walks met rappers
Later dit jaar organiseert The Niteshop samen met architect Afaina de Jong en Het Nieuwe Instituut een programma waarmee openbare ruimtes opnieuw worden verbeeld. Jongeren worden hierbij gekoppeld aan architecten om vanuit het perspectief van urban culture deze plekken opnieuw vorm te geven. Ook staan er muzikale wandelingen (Hood Walks) met bekende en minder bekende rappers op het programma. Onder leiding van rapper en theatermaker Adison dos Reis wordt de relatie tussen orale tradities, herinneringen en de gebouwde omgeving onderzocht. ‘Met het programma willen we verhalen en perspectieven aan het licht te brengen die doorgaans uit het oog van de mainstream blijven,’ aldus Mohamud.
Stem van de Superdiverse stad
Tijdens De Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart is The Niteshop ook een stemlokaal. Mohamud: “De opkomst van jongeren uit grote steden is laag in vergelijking met de rest van Nederland tijdens verkiezingen. Zeker in Rotterdam. Belangrijk is dat we niet alleen onze stem op de bank thuis of aan het pleintje te laten horen, maar ook in de Tweede Kamer. Door te fungeren al stemlokaal willen we laten zien dat je stem uitbrengen ipv formeel en stiff, een inspirerende ervaring kan zijn. De samenleving verandert. Dus ook hoe we stemmen.”
Cultuur als motor van verandering
Noem het Urban Culture, Hiphop of straatcultuur. De stijl, muziek en taal van zwarte binnensteden beïnvloedt alleen in Nederland al miljoenen mensen. Het wereldbeeld van veel mensen wordt via het internet gevormd door populaire cultuur. Mohamud: “Dat is de kracht van cultuur. Het vormt een gedeeld wereldbeeld. Een kijk op de samenleving die alleen al door haar bestaan de oude wereld uitdaagt. Dus is het hoog tijd voor een platform die deze maatschappelijke ontwikkeling zichtbaar maakt vanuit het perspectief van Urban Culture.”
The Niteshop | Schiedamseweg 114b, Rotterdam Openingstijden: woensdag – zaterdag | 16.00 – 22.00 uur Kijk voor meer informatie over het programma op The Niteshop – Ambassade van de superdiverse stad.