Nieuws

Eerste kennisuitwisselingsplatform voor burgercollectieven: CollectieveKracht

15 februari 2022

Op vrijdag 11 februari 2022 lanceerde het onderzoeksteam Social Enterprise and Institutions for Collective Action (Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam), onder leiding van professor Tine De Moor, een nieuw cross-sectoraal kennisuitwisselingsplatform voor burgercollectieven: CollectieveKracht. Het is het eerste platform dat een brede groep burgercollectieven ondersteunt die van onderop zijn georganiseerd, zoals energiecoöperaties, voedselcollectieven, zorgcoöperaties en collectieven die zich richten op het verbeteren van de leefbaarheid van een dorp of wijk. CollectieveKracht is ontwikkeld om deze groepen te ondersteunen en wetenschap en samenleving dichter bij elkaar te brengen. Het platform sluit daarmee aan bij de bottom-up praktijk van ‘extreme citizen science’ die rekening houdt met lokale behoeften en cultuur en werkt met brede netwerken om nieuwe kenniscreatieprocessen te ontwerpen die de wereld kunnen veranderen.

Sinds 2005 is het aantal nieuwe burgercollectieven gegroeid. Deze collectieven zijn op veel verschillende terreinen actief: van gezondheidszorg en energie tot voedsel, grondgebruik, sociale zekerheid en huisvesting. Ze vervullen vooral op lokaal niveau belangrijke functies voor burgers op gebieden die noch door de overheid, noch door de markt worden opgepakt. Nadat de collectieven zichzelf succesvol hebben gevestigd is er vaak behoefte aan adviezen om te kunnen bestendigen als een permanente en proactieve organisatie. Het platform biedt ruimte aan vier verschillende labs, elk gericht op een specifieke doelgroep stakeholders. Deze Partnerlabs zijn het Netwerklab, Financelab, Overheidslab en Sciencelab. Gezien de overeenkomsten tussen de burgercollectieven, onafhankelijk van de sector waarin zij opereren, kan CollectieveKracht door middel van cross-sectorale kennisuitwisseling de levensvatbaarheid van deze organisaties verder verbeteren.

‘Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het belangrijk om nieuwe burgercollectieven te onderzoeken, omdat deze organisaties in toenemende mate naar voren worden geschoven als oplossing voor een waaier aan maatschappelijke kwesties en duurzaamheidsvraagstukken zoals de energietransitie, duurzaam gebruik van grondstoffen en vergrijzing. Doordat er via CollectieveKracht meer informatie beschikbaar komt wordt onderzoek naar de toegevoegde waarde van deze burgercollectieven inzichtelijker gemaakt’, aldus Tine De Moor van Rotterdam School of Management.

Klik hier voor meer informatie.

MEER NIEUWS

01-03-2024

De Wolven zoekt een pr- en communicatieadviseur

Lees meer
09-01-2024

Patagonia Worn Wear tour keert terug naar sneeuwbestemmingen in Europa

Lees meer
09-01-2024

Kvik introduceert designkeuken Noliam in arizona beige en wood

Lees meer
18-12-2023

VPRO Cinekid Top 100 beste jeugdfilms 2023 bekend

Lees meer
15-12-2023

ScaleUp Dashboard 2023: voor het eerst in jaren weer meer snelgroeiende bedrijven in Nederland

Lees meer