Entre nous – Omdat wij zijn
KadS [Kunst aan de Schinkel]
Deelnemende kunstenaars
Maria Barnas [NL] – Maarten Bel [NL] – Circus Andersom [NL] – Tibor Dieters [NL] – Arnon Grunberg [NL] – Eduardo Guerrero [ES] – Manon van Hoeckel [NL] – Atelier Van Lieshout [NL] – Studio Ossidiana [IT] – Studio Zoro Feigl [NL] – Radio Noord/Zuid [NL]
Entre nous – Omdat wij zijn
Na ruim een jaar van gesmoord verlangen blijkt het thema van deze zomereditie, die aanvankelijk in het voorjaar van 2021 zou plaatsvinden, meer dan actueel. Kunstenaars trekken de buurt in en ontwerpen nieuw werk voor een zelfgekozen locatie, zoals een ondergrondse kelder onder de Zeilbrug of een mysterieus eiland dat plotseling opduikt in het Vondelpark. Vanuit hun eigen waarneming en discipline richten de kunstenaars hun pijlen op de stad waar dromen, obsessies en eigenaardigheden samenkomen. Dit resulteert in een kunstmanifestatie waarin het onderliggende motief, ‘de magie van de ontmoeting’, in al zijn facetten wordt uitgediept.
Tijdens de opening en gedurende deze 6 weken worden er rondleidingen, performances en interventies georganiseerd.
Grunberg leert u het kwaad kennen – G.O.A.T. [Greatest of all times]
Meteen na de opening vertrekt vanaf de Art Foundation een door Arnon Grunberg geselecteerde groep van 12 deelnemers naar een onbewoond eiland, niet ver van Amsterdam. Grunberg, als geestelijk leider van de groep, zet hier een tijdelijke religie op touw. Twee dagen en nachten lang zal hij met ‘geselecteerden’ belijdenis doen. De commune zal samen eten, dansen, slapen, baden, lezen, schrijven, vechten en nog veel meer. Deelnemen aan dit project? Klik hier voor meer informatie.
Vraagtekens, mutaties en een ongrijpbaar universum in de Schinkelbuurt
Tibor Dieters | Viral | Sloterkade 171
De jonge kunstenaar Tibor Dieters toont op de hoofdlocatie van de Art Foundation een hypnotiserende reis door muterende beelden vanuit verontrustende memes die hij verzamelde op het internet, aangestuurd door algoritmes. De installatie visualiseert de zelfbevlekkende kracht van sociale media. Dieters viel op met zijn eindexamenwerk aan de KABK waar hij eveneens op intelligente wijze gebruik maakte van bestaande systemen om deze zichzelf te laten ontmantelen.
Manon van Hoeckel | Vaarwelkom | Schinkelbuurt
Op de Zeilbrug aan de Schinkel staat een cartoonachtige installatie met vlaggen, tekst en een grote hand, aangestuurd met voetpedalen door voorbijgangers; VAARWELKOM van Manon van Hoeckel. Uiteraard zwaaien passerende stuurlui terug, waarmee de hervonden lichtheid van het bestaan ons tegemoet straalt. De ontmoeting is voor van Hoeckel een terugkerend thema. Zo ontwierp van Hoeckel een wasserette in Boymans van Beuningen om buurtbewoners het museum in te lokken en met elkaar in contact te brengen.
Zoro Feigl | Phosphenes | Kelder Zeilbrug
Feigl schept in de verborgen kelder onder de Zeilbrug een onstoffelijk universum dat als een zwerm met een ondoorgrondelijke choreografie het netvlies tart, ontstaan door reflecties en beweging. Feigl staat internationaal bekend om zijn tactiele, kinetische kunstwerken. Hij toont met deze installatie, die van alle materialiteit is ontdaan, zijn tot nu toe meest poëtische werk.
Circus Andersom | Het Loket | Hoofddorpplein
Centraal op het plein staat het OPLOSSINGEN/PROBLEMEN loket van Circus Andersom. Het monument zal vraagtekens oproepen; geeft het antwoord op de vragen die niet gesteld worden of roept het vragen op die niet te beantwoorden zijn? Waarin het zelf-oplossend vermogen van de buurt beproefd wordt. De interactieve invulling zal vooral komen van de buurtbewoners zelf. Het collectief, (voorheen Circus Engelbrecht) noemt zichzelf ook wel een ‘verbindende ontregelingsorganisatie’.
Vrijstaat, lusthof, kabouterblik en zwevende poëzie in het Vondelpark Studio Ossidiana | The birds’ palace |
Vondelpark (vanaf augustus)
In de waterpartij nabij de ingang Amstelveenseweg verrijst van Studio Ossidiana een eigentijds lusthof, dat mens en vogel toestaat elkaar te observeren. Dit werk evolueert en verandert gedurende de 6 weken van de manifestatie; een cross-over tussen architectuur, kunst en eco-design. Dit duo, bestaande uit Alessandra Covini en Giovanni Bellotti, maakt internationaal furore en is winnaar van de Prix-de Rome 2018.
Atelier van Lieshout | Moses |Vondelpark
De expliciete en indrukwekkende Rhino Moses, die bij de plaatsing al veel aandacht kreeg van mens en dier, herbergt een ruimte in zijn buik waar snode plannetjes gesmeed kunnen worden. De Rhino verwijst zowel naar de gepantserde krijger als naar het offerdier. Het werk van drijvende kracht Joep van Lieshout is opgenomen in museumcollecties wereldwijd.
Maarten Bel | Vondelkabouter | Vondelpark
Aan de westkant van het park ligt een nonchalant weggeworpen reuze-bierblik dat op geregelde tijden een bovenmaatse Vondelkabouter huisvest: Maarten Bel. Hij verleidt passanten tot interactie waarbij hij vist naar fantasieën, zich opwerpt als scheidsrechter, een hondenuitlaat service biedt of gewoon een deuntje op zijn doedelzak speelt, precies zoals zijn kaboutermuts staat. Constante in het werk van Bel is het bevragen van de status quo.
Maria Barnas | Nachtinkt | Vondelpark Nabij de brug Van Baerlestraat dwarrelen gedichten van Maria Barnas uit een boom. Haar gedicht Nachtinkt ontstond vanuit spontane ontmoetingen met de daklozen onder de brug en observaties van passanten: waarin de bomen namen krijgen het park langzaam onder water verdwijnt… Daarnaast declameert Barnas haar gedicht één op één tijdens de opening aan argeloze passanten. Barnas schrijft poëzie en is beeldende kunstenaar. In haar werk beschouwt ze tekst en beeld als gelijkwaardig.
Klik hier voor de programmering
Organisatie
Marisol Ferradás | initiator & artistiek directeur Eva Gonggrijp | curator Claartje Kortbeek | productie Kim Nathalia | assistent productie
Over KadS | Soledad Senlle Art Foundation
Marisol Ferradás, eigenaar van mode agentuur Soledad Senlle, organiseerde vanaf 2007 tentoonstellingen vanuit haar showroom aan de Sloterkade. Ze besloot in 2011 met de kunst naar buiten te gaan. KadS ontstond in samenwerking met lokale partners, kunstenaars en bezoekers. De tweejaarlijkse manifestatie heeft dit jaar haar eerste lustrum bereikt. Klik hier voor de website.