Nieuws

Everything You Always Wanted to Know About Toilets *But Were Afraid to Ask

17 mei 2017

Vanaf 19 mei 2017 presenteert Cube design museum in Kerkrade een nieuwe expositie over het design rondom een alledaagse bezigheid waar we normaal gesproken liever niet te veel woorden aan vuil maken: onze ontlasting. Onder de titel Everything You Always Wanted to Know About Toilets*But Were Afraid to Ask toont de expositie met een honderdtal collectiestukken en objecten hoe de mens in verschillende tijdperken en culturen oplossingen heeft ontworpen voor het urineren en ontlasten en alles wat daarbij komt kijken. Naast de expositie betrekt Cube de bezoekers bij het onderwerp door hen in verschillende design labs met jonge designers samen te laten werken aan sanitaire vraagstukken.

De expositie laat zien hoe designoplossingen voor de menselijke “bijproducten” meebewegen met technologische innovatie, tijdsgeest en culturele diversiteit. Hier (in de westerse wereld), maar ook elders. Hygiëne is in al deze oplossingen het belangrijkste aspect. De expositie biedt dankzij bijdragen en ondersteuning van partner SCA, toonaangevend op het gebied van hygiëneoplossingen, inzicht in het belang van hygiëne voor dit design.   

Zeldzaam boekenstilletje
Naast hygiëne spelen diverse andere aspecten een rol in het ontwerp van de wc. Zo heeft schaamte voor het openlijk doen van onze behoefte er toe geleid, dat we toiletbezoek nu niet meer gebruiken om gezellig bij te kletsen, zoals dat in de Romeinse tijd gebruikelijk was. Het ontwerp van het stilletje, een vermomde kamerpot, komt voort uit toenemende schaamte voor het openlijk doen van de behoefte in de rijkere milieus in de achttiende eeuw. De expositie toont o.a. een stilletje vermomd als stapel boeken; een zeldzaam object. 

Koninklijke toilettenreeks
Ook koningen en keizers moeten af en toe poepen en plassen. Cube toont in de expositie een reeks toiletten met een koninklijk tintje. Onder andere een nachtgemak met spoelsysteem, in bruikleen van Paleis Het Loo, dat waarschijnlijk nog gebruikt is door koning Willem III. Ook is er een koninklijk urinoir, overgekomen vanuit het Museum of London, dat afkomstig is uit de Royal Retiring Room in het Covent Garden Opera House. 

“Spoelen” met/zonder water
Het feit dat er per spoelbeurt liters water, vaak schoon drinkwater, door de afvoer gespoeld worden, heeft designers ook aan het denken gezet. Het W+W toilet van Gabriele en Oscar Buratti voor het Roca Innovation Lab gebruikt het water waarmee de handen worden gewassen als spoelwater. Nederlands designerduo Makkink & Bey speelt in hun ontwerp CompostToiletKliko met andere manieren van verwerken van ontlasting. In dit ontwerp worden ontlasting en urine afzonderlijk opgevangen, waardoor de grondstoffen kunnen worden gebruikt als mest. 
Voor gebieden op de wereld waar riolering en waterleidingen geen gemeengoed zijn, kunnen zulke designoplossingen ook een uitkomst zijn. De gevolgen van het ontbreken van hygiënisch sanitair zijn ingrijpend met onder andere de uitbraak van ziektes, zoals tyfus, cholera en diarree. In de expositie passeren verschillende oplossingen de revue, zoals het PeePoo-project uit Kenia, een zelfreinigend, biologisch afbreekbaar zakje om de behoefte in te doen.

De expositie Everything You Always Wanted to Know About Toilets*But Were Afraid to Ask is van 19 mei tot en met 19 november 2017 (World Toilet Day) te bezoeken in Cube design museum in Kerkrade.

MEER NIEUWS

27-08-2024

Bol bundelt krachten met kringloopwinkels in Nederland en België

Lees meer
01-08-2024

Bol op Lowlands met De Festivalwinkel

Lees meer
22-07-2024

Fotoboek Spotted Realities stimuleert het vroegtijdig herkennen van huidkanker

Lees meer
10-07-2024

Kvik introduceert nieuw keukendesign Evento

Lees meer