Nieuws

Fellowship Eveline Crone voor onderzoek naar nieuwsgierigheid

Eveline Crone
20 maart 2023

Ontwikkelingspsycholoog en neurowetenschapper Crone benoemd tot Distinguished NIAS-Lorentz Fellow 2023/24

Ontwikkelingspsycholoog en neurowetenschapper Eveline Crone, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden, is de Distinguished NIAS-Lorentz Fellowship 2023/24 toegekend voor haar onderzoek naar nieuwsgierigheid. Tijdens haar fellowship, dat start in september 2023, wil zij ontrafelen hoe veranderingen in nieuwsgierigheid ontstaan, en welke factoren de mogelijkheden voor nieuwsgierigheid faciliteren in het individu en de biologische, sociale en maatschappelijke domeinen. 

Het Distinguished NIAS-Lorentz Fellowship (DNLF) is opgezet door het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) en het Lorentz Center om innovatief interdisciplinair onderzoek te bevorderen. De Fellowship wordt toegekend aan een vooraanstaande wetenschapper die werkt aan onderzoek dat op essentiële wijze perspectieven uit de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en technologische wetenschappen combineert.

Over het onderzoek van Eveline Crone
Eveline Crone is specifiek geïnteresseerd in de zich ontwikkelende menselijke hersenen en hun cognitieve functies. Haar werk aan het in beeld brengenvan de hersenen van jonge mensen is baanbrekend en heeft geleid tot talrijke wetenschappelijke ontdekkingen en erkenningen. Crone toonde bijvoorbeeld aan dat hersengebieden die betrokken zijn bij leren, zich gedurende de hele adolescentie ontwikkelen. Ook ontdekte zij onlangs dat adolescenten die tijdens hun adolescentie stabiele en warme vriendschappen hebben, een verhoogde activiteit vertonen in beloningscentra van de hersenen wanneer zij een beloning ontvangen voor hun vrienden.

Doel fellowshiponderzoek: nieuwe theorie over opkomende nieuwsgierigheid
Nieuwsgierigheid al eeuwenlang in de belangstelling van psychologen, maar er is weinig vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van een eenduidige theorie erover. Crone wil een nieuwe theorie over opkomende nieuwsgierigheid ontwikkelen en voorstellen, die stelt dat veranderingen in het menselijk brein tijdens de adolescentie een overgangsperiode voor nieuwsgierigheid kunnen weerspiegelen. Verwacht wordt dat de ontwikkeling van nieuwsgierigheid van belang is voor het nemen van sociale verantwoordelijkheden en voor een snelle aanpassing aan verschillende contexten. Tijdens haar onderzoek zal Crone traditionele cognitiewetenschappelijke benaderingen combineren met nieuwe methoden uit de industriële ontwerptechniek en cognitieve en affectieve neurowetenschappelijke literatuur.

DNLF 2024/25
Aan de hand van de nominaties voor 2023/24, hebben het Netherlands Institute for Advanced Study en het Lorentz Center ook al een Distinguished NIAS-Lorentz Fellow voor 2024/25 geselecteerd, namelijk neuropsycholoog Wijnand IJsselsteijn, verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven. IJsselsteijn begint zijn fellowship bij het NIAS in september 2024. Lees hier meer over zijn onderzoek.

De volgende oproep voor DNLF-nominaties is in januari 2024 voor het DNLF 2025\26.

MEER NIEUWS

01-09-2023

Kleur in de keuken: Kvik introduceert designs in mistig blauw en arizona beige

Lees meer
22-08-2023

Onderzoek online marktplaats refurbed: 86% van de Nederlanders bekend met term refurbished

Lees meer
17-08-2023

Theatercollectief Nineties presenteert samen met Nic Bruckman Projecten lunchvoorstelling Vast

Lees meer
15-08-2023

Pride voorbij? Nee! 4 tips om je inclusieve boodschap het hele jaar door uit te dragen

Lees meer
14-08-2023

Ophef! 6 opvallende communicatiemomenten in de sport

Lees meer