Nieuws

Metaalbedrijven profiteren van opleiding via scholingspools van OOM

24 augustus 2017

80% van de leerlingen die worden opgeleid via de scholingspools van OOM, het opleidingsfonds voor de metaalsector, halen hun diploma binnen de nominale leertijd van twee jaar. De praktijkstudenten uit de scholingspools kunnen hierdoor snel als vakman aan het werk bij hun leerbedrijf, waar ze ‘op maat’ zijn opgeleid. Dit is goed nieuws voor metaalbedrijven aangezien ze momenteel grote moeite hebben met het vinden van geschikt personeel.

Jaarlijks beginnen in de metaalbewerking tussen 2.000 en 2.500 nieuwe leerlingen die een mbo-opleiding en werk combineren, bekend als de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Van deze groep leerlingen wordt 20% opgeleid in de scholingspools van OOM. De pools zijn samenwerkingsverbanden van werkgevers in de metaalbewerking, die gezamenlijk de opleiding van BBL-leerlingen uit de regio op zich nemen. OOM begon in 2007 met tien scholingspools. Tien jaar later zijn er 1.100 bedrijven door heel Nederland aangesloten via 27 pools. Ondanks de economische crisis bleef het leerlingenaantal in de metaalbewerking stijgen, als enige sector in de techniek.

Hoog slagingspercentage
Van de BBL-leerlingen die via de reguliere weg on-the-job worden opgeleid, behaalt iets meer dan 50% het diploma binnen de nominale leertijd van twee jaar. Na drie jaar is dit opgelopen tot bijna 80%. Bij de scholingspools van OOM bedraagt dit opleidingsrendement na twee jaar al zo’n 80% en na drie jaar meer dan 90%. Bovendien duurt het leertraject in de scholingspool (van aanvang tot diploma) gemiddeld 7% korter dan bij de reguliere BBL-leerlingen. En na het behalen van het diploma krijgt de leerling gegarandeerd een baan.

Werkplek krachtige leeromgeving
Alle actieve mkb-leerbedrijven de metaalsector krijgen geld van OOM. Maar mkb-bedrijven die een leerling via een scholingspool opleiden krijgen een aanzienlijk hogere bijdrage. Erik Yperlaan, directeur OOM, licht toe: “Het opleiden volgens de scholingspoolformule is bepaald geen sinecure. In vergelijking met het reguliere BBL-traject hebben leerlingen binnen de scholingspools niet één maar twee dagen leertijd per week. Daarnaast worden ze heel intensief begeleid binnen een leerprogramma dat op maat is gemaakt voor en door bedrijven uit de regio. Dit maakt de werkplek een krachtige leeromgeving. De leerlingen halen een diploma in een gemiddeld kortere leertijd. Het kost de metaalbewerkingsbedrijven misschien meer tijd, maar ze hebben veel baat bij de pools.”

Scholingspools groeien tegen krimp in
De economie trekt blijvend aan en de vergrijzing leidt tot het vertrek van vakervaren personeel. “Vanuit verschillende vakgebieden in de metaalbranche komt het signaal dat men zich zorgen maakt over de beschikbaarheid van geschikt personeel,” vertelt Yperlaan. “De instroom vanuit het onderwijs is onvoldoende om in deze vervangingsvraag te voorzien. Het aantal mbo-leerlingen dat ervoor kiest om werkend hun diploma te halen, blijft dalen.”

De scholingspools zijn daar een uitzondering op. Deze vorm van scholing heeft veel raakvlakken met het klassieke opleidingsmodel dat zich kenmerkt door kleinschaligheid en vakmanschap. Naast de gebruikelijke theoriedag op het ROC wordt er tenminste één dag beroepspraktijkvorming verzorgd op het regionaal praktijkcentrum van de scholingspool. Daar wordt ook veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van zogenoemde softskills zoals communicatie, samenwerking, klantgerichtheid en probleemoplossend vermogen.

Samenstelling leerlingen scholingspools
Op dit moment zijn er 420 scholingspoolleerlingen in opleiding. Zij zijn in dienst bij verschillende metaalbewerkingsbedrijven, van jachtbouwers en hightech verspaningsbedrijven tot staalbouwers. Daar werken ze drie dagen per week onder begeleiding van een praktijkopleider. Het grootste aandeel van de leerlingen uit de scholingspools volgt een mbo-opleiding niveau 2. De meest gekozen baanrichtingen zijn constructiewerker, verspaner en monteur mechatronica (apparaten bouwen in de machine-industrie). Sinds het ontstaan van het initiatief van OOM zijn er 3.000 leerlingen opgeleid in scholingspools.

MEER NIEUWS

27-08-2024

Bol bundelt krachten met kringloopwinkels in Nederland en België

Lees meer
01-08-2024

Bol op Lowlands met De Festivalwinkel

Lees meer
22-07-2024

Fotoboek Spotted Realities stimuleert het vroegtijdig herkennen van huidkanker

Lees meer
10-07-2024

Kvik introduceert nieuw keukendesign Evento

Lees meer