New Scientist zoekt grootste wetenschapstalent van Nederland en België
Het populair-wetenschappelijk tijdschrift New Scientist gaat opnieuw op zoek naar het grootste wetenschappelijke talent van Nederland en België. Op 22 september wordt in Hotel Casa 400 in Amsterdam bekendgemaakt wie zich het New Scientist Wetenschapstalent 2016 mag noemen.
De verkiezing werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd met als doel jonge wetenschappers de kans te bieden hun onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Vorig jaar won scheikundige Maaike Kroon (TU Eindhoven) de prijs. Daags na haar uitverkiezing kreeg Kroon het aanbod om een eigen onderzoeksgroep te starten bij het Petroleum Institute in Abu Dhabi.
Nieuwe gezichten
“Progressie in de wetenschap wordt niet alleen gemaakt door de usual suspects, maar juist ook door nieuwe gezichten”, zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. “In Delft knutselen jonge mensen dag in dag uit aan de kwantumcomputers en in Leuven zoeken ze keihard naar een oplossing voor de obesitasepidemie. Die jonge toppers verdienen ook wel eens een podiumplek”, aldus Jansen. “Om die reden zijn we vorig jaar de verkiezing van New Scientist Wetenschapstalent begonnen en om die reden zetten we deze prille traditie dit jaar dan ook voort.”
Keuze van de winnaar
De achttien universiteiten uit België en Nederland dragen momenteel hun jonge talenten aan. Uit alle aangedragen kandidaten zal New Scientist 25 toptalenten selecteren. Om de uiteindelijke winnaar te bepalen, wordt het publieksoordeel gecombineerd met de – even zwaar tellende – keuze van de jury, die dit jaar wordt voorgezeten door Melanie Peters, directeur Rathenau Instituut, en Rik Torfs, rector van de KU Leuven. Peters en Torfs zullen in hun keuze worden bijgestaan door Liesbet Geris (voorzitter Jonge Academie Vlaanderen), Huib de Jongh (rector van de Hogeschool van Amsterdam en hoogleraar aan de Universiteit Twente) en New Scientists eigen Jim Jansen.
Belang van jong talent
Juryvoorzitter Rik Torfs vindt het van groot belang dat er oog is voor jong wetenschappelijk talent: “Jongeren zien de wereld anders dan ouderen. Daarom wordt hij ook anders,” aldus Torfs. Medevoorzitter Melanie Peters verheugt zich al op de verkiezing. Als directeur van het Rathenau Instituut houdt ze zich bezig met vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, technologie, de samenleving en de politiek. “Het is super inspirerend om te zien hoe jonge wetenschappers verbanden leggen tussen vakgebieden en zich steeds makkelijker bewegen binnen en buiten de wetenschap”, aldus Peters.
De prijs wordt op 22 september uitgereikt door neuropsycholoog Erik Scherder.