Nieuw Dankboek van Ernst-Jan Pfauth is een pleidooi voor dankbaarheid
‘Hoe een zoektocht naar zelfverbetering uitgroeide tot een verzet tegen de prestatiemaatschappij’
Het Dankboek van Ernst-Jan Pfauth, uitgever en journalist bij De Correspondent, ligt vanaf morgen in de boekhandels. Een perfect cv, veel Instagram-volgers en een gebeeldhouwd lichaam: in de prestatiemaatschappij streven we constant naar de beste versie van onszelf, het is nooit genoeg. Pfauth (1986) ervoer zelf dat we daardoor vergeten dankbaar te zijn voor wat we al hebben en vindt het tijd voor een tegengeluid: het Dankboek. Een pleidooi voor dankbaarheid en een dagboek ineen.
Veel mensen herkennen de neiging om steeds maar te denken: hoe kan mijn werk beter, hoe kan mijn leven beter, hoe kan ik beter? Een vlugge blik op de bestsellerlijst bevestigt dat. Die staat vol met zelfhulpboeken. Ernst-Jan Pfauth wilde ook de beste versie van zichzelf worden. Twee jaar lang optimaliseerde hij zichzelf met behulp van zelfverbeteringsboeken. Hij leerde spreken in het openbaar, hij werd productiever en raakte verlost van zijn smartphoneverslaving.
Een miljoen Nederlanders
De verdieping in zelfhulpboeken bracht hem tot een verhalenserie op De Correspondent. Hij was er stellig van overtuigd dat je hiermee meer uit je leven kunt halen. Toch was Pfauth gejaagd en chronisch ontevreden. De tijd die hij bespaarde met effectiever werken, vulde hij met nog meer werk. Waarom voelde het voor hem alsof het nooit genoeg is? Het leven werd één grote wedstrijd die hem soms bijna teveel werd. Toen hij om zich heen keek, zag hij dat hij niet de enige was met dit gevoel. Meer dan een miljoen Nederlanders kampt met burn-outklachten.
Hij studeerde verder en ontdekte dat als je altijd streeft naar meer en beter, je vergeet dankbaar te zijn voor wat je al hebt. En dat terwijl onderzoek van gedragswetenschappers, neurologen, psychologen en ervaringsdeskundigen aantoont dat geluk juist sterk samenhangt met dankbaarheid.
Pleidooi en dagboek
Daarom schreef Pfauth het Dankboek: een pleidooi voor dankbaarheid. Met zijn persoonlijke ervaringen en wetenschappelijk onderbouwde tips wil hij de lezers meer voldoening uit hun leven laten halen. Het is vrij van zweverige spreuken, mantra’s en te lange vragenlijsten. De strategieën die erin staan pas je niet in één keer toe, maar moet je dagelijks onderhouden.
Daarom is het tweede deel van het boek een dagboek voor de lezer zelf. Makkelijk in te vullen en mee te nemen. Pfauth hoopt dat lezers andere mensen aansteken met hun nieuwe dankbaarheidsroutine. ‘Laten we ons niet neerleggen bij de prestatiemaatschappij. Alleen samen kunnen we ons er effectief tegen verzetten.’
Het Dankboek wordt uitgegeven door De Correspondent en ligt vanaf 5 september in de winkel.
Anderen over het Dankboek
“Ik had alle tips wel willen onderstrepen. Ik ga het nog een keer lezen, en nóg een keer. Ik raad iedereen aan hetzelfde te doen.” – Sophie Hilbrand
“Een hoopvol boek.” – David Van Reybrouck
“Ik onderschrijf Pfauths pleidooi voor dankbaarheid volledig.” – Hugo Borst