Nieuwe documentaire Jacqueline van Vugt over eerste lingeriezaak in Noord-Irak
‘Up to G-Cup’ is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie 2021 en vertelt intieme verhalen van vrouwen wier leven wordt gedomineerd door oorlog, geloof, mannen én moeders
Op woensdag 29 september gaat de documentaire ‘Up to G-Cup’ van regisseur Jacqueline van Vugt in première op het Nederlands Film Festival. De film is opgenomen in de eerste lingeriewinkel van Iraaks Koerdistan, die in 2015 werd geopend. Vanuit de paskamer vertellen vrouwen van verschillende generaties over hun worstelingen op het gebied van de liefde, studeren, seksuele vrijheid en schaamte in een land dat geteisterd wordt door oorlog en onderdrukking. De film is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie 2021 in de categorie ‘Lange documentaire’.
Grote verhalen vanuit een kleine lingeriewinkel
De film laat zien dat de winkel een plek is waar vrouwen samenkomen en zich tijdens het omkleden ook blootgeven over hun levensverhalen. Centrale thema’s in de documentaire zijn zelfbeschikkingsrecht, sensitiviteit, sensualiteit en seksualiteit.
Van Vugt: “Met de film wil ik een portret schetsen van vrouwen wier leven niet alleen wordt gedomineerd door oorlog en geloof, maar ook door mannen, moeders en zelfs door hun dochters. Ik wil de schaamte en de beknotte seksuele vrijheid weergeven, maar ook de angst en zorgen over het maagdenvlies en de vrouwenbesnijdenis. Voor het individu is geen plaats. Ik wil laten zien hoe mijn hoofdpersonen in Koerdistan hun weg proberen te vinden binnen de familiale en sociale beperkingen. Deze thema’s wil ik laten zien in een door oorlog verteerd land door de verhalen van echte mensen te vertellen in deze kleine, baanbrekende winkel.”
Over Jacqueline van Vugt
Jacqueline van Vugt groeide op in West-Afrika. Op het platteland van Mali leerde ze kijken in de breedste zin van het woord. Vanuit de TU Delft, waar zij architectuur studeerde, en de opleiding tot Director of Photography aan de NFTA ontwikkelde ze zich tot regisseur, schrijver en producent van documentaires en speelfilms. In 1995 filmde zij Sneeuwwitje voor regisseur Jelka Anhalt. De film won de Tuschinski Award. In datzelfde jaar produceerde en regisseerde Jacqueline de documentaire KPL 70-11-12, die werd aangekocht door de VPRO. In 1998 werd haar film Ofrenda de Primavera genomineerd voor een Gouden Kalf. De documentaire Two Loves won een Dutch Academy Award en de korte speelfilm Morgen won de prijs voor beste korte film op het festival van Mannheim-Heidelberg. De muziekdocumentaire Mama don’t like no guitarpickers ‘round here, is uitgebracht door Cinema Delicatessen, en is verkocht aan de NTR (Uur van de Wolf). Met de film Borders won van Vugt een Fipresci Award -Internationale Filmpers-, een SIMA Award en de film is genomineerd voor de CIVIS-prijs in Brussel. Intermenselijk drama in relatie tot de wereldpolitiek vormt een rode lijn in haar werk, gevat in een poëtische vertelling. Klik hier voor meer informatie.