Nieuws

Nieuwe patagonia documentaire ‘The Art of Activism’ vertelt het verhaal van lokale weerstand in de middellandse zee

16 november 2022

Deze week brengt Patagonia The Art of Activism uit, een korte film in samenwerking met Pop-Up Magazine, die ingaat op het verhaal van een onverbiddelijke visser en zijn lokale gemeenschap in het Italiaanse Toscane. In de film vertelt journalist Safy Hallan-Farah over de schade die sleepnetten veroorzaken op de zeebodem en laat ze zien hoe individuele acties helpen om de zee te beschermen.

De Italiaanse visser Paolo Fanciulli deed er alles aan om te voorkomen dat diepzeetrawlers schade toebrachten aan zijn geliefde mediterrane ecosysteem. Hij protesteerde, saboteerde de boten en deed zich zelfs voor als politieagent, maar niks werkte.

“Vissen met sleepnetten is niet houdbaar. Die kettingen die over de zeebodem slepen… Het is hetzelfde als een jager die een heel bos plat brandt om één wild zwijn te doden”, aldus Paolo. “Dag in dag uit worden de zeegrasvelden en koraalriffen van Posidonia vernietigd, met hectaren zee tegelijk.”

Om een oplossing te vinden zorgde Paolo dat de lokale overheid betonblokken in zee stortte. Maar daar was een tekort aan, en de georganiseerde misdaad zette de autoriteiten onder druk om het project te staken. Voor Paolo reden om contact te zoeken met kunstenaars. Hij liet hen standbeelden maken, niet alleen om een eind te maken aan het gebruik van sleepnetten, maar ook om in de Middellandse Zee een onderwatermuseum op te zetten.

Paolo vertelde verder: “Elke dag neem ik mensen op mijn boot mee. Ik vertel ze dit verhaal. Ik betrek ze bij dit verhaal. Het leven in zee begint bij de zeebodem.”

MEER NIEUWS

01-09-2023

Kleur in de keuken: Kvik introduceert designs in mistig blauw en arizona beige

Lees meer
22-08-2023

Onderzoek online marktplaats refurbed: 86% van de Nederlanders bekend met term refurbished

Lees meer
17-08-2023

Theatercollectief Nineties presenteert samen met Nic Bruckman Projecten lunchvoorstelling Vast

Lees meer
15-08-2023

Pride voorbij? Nee! 4 tips om je inclusieve boodschap het hele jaar door uit te dragen

Lees meer
14-08-2023

Ophef! 6 opvallende communicatiemomenten in de sport

Lees meer