Nieuws

Nieuwe patagonia documentaire ‘The Art of Activism’ vertelt het verhaal van lokale weerstand in de middellandse zee

16 november 2022

Deze week brengt Patagonia The Art of Activism uit, een korte film in samenwerking met Pop-Up Magazine, die ingaat op het verhaal van een onverbiddelijke visser en zijn lokale gemeenschap in het Italiaanse Toscane. In de film vertelt journalist Safy Hallan-Farah over de schade die sleepnetten veroorzaken op de zeebodem en laat ze zien hoe individuele acties helpen om de zee te beschermen.

De Italiaanse visser Paolo Fanciulli deed er alles aan om te voorkomen dat diepzeetrawlers schade toebrachten aan zijn geliefde mediterrane ecosysteem. Hij protesteerde, saboteerde de boten en deed zich zelfs voor als politieagent, maar niks werkte.

“Vissen met sleepnetten is niet houdbaar. Die kettingen die over de zeebodem slepen… Het is hetzelfde als een jager die een heel bos plat brandt om één wild zwijn te doden”, aldus Paolo. “Dag in dag uit worden de zeegrasvelden en koraalriffen van Posidonia vernietigd, met hectaren zee tegelijk.”

Om een oplossing te vinden zorgde Paolo dat de lokale overheid betonblokken in zee stortte. Maar daar was een tekort aan, en de georganiseerde misdaad zette de autoriteiten onder druk om het project te staken. Voor Paolo reden om contact te zoeken met kunstenaars. Hij liet hen standbeelden maken, niet alleen om een eind te maken aan het gebruik van sleepnetten, maar ook om in de Middellandse Zee een onderwatermuseum op te zetten.

Paolo vertelde verder: “Elke dag neem ik mensen op mijn boot mee. Ik vertel ze dit verhaal. Ik betrek ze bij dit verhaal. Het leven in zee begint bij de zeebodem.”

MEER NIEUWS

27-12-2022

Dick Roozen verlaat Superunie, Boudewijn van den Brand wordt opvolger

Lees meer
23-12-2022

Cushman & Wakefield: “Vastgoedbeleggingsmarkt normaliseert: herstel in kwartaal drie en vier van 2023.”

Lees meer
16-12-2022

Kersttrends 2022: erotische adventskalenders, kerstdorpen en roze kunstkerstbomen

Lees meer
13-12-2022

VPRO Cinekid Top 100 beste jeugdfilms 2022 bekend

Lees meer
01-12-2022

Keukenfabrikant Kvik opent nieuwe designwinkel in Amsterdam

Lees meer