Nieuws

Nieuwe rubriek: 5 Rake Vragen aan Leonne van de Ven

24 maart 2022

5 rake vragen aan: Leonne van de Ven

Bij De Wolven raken we met verhalen die positief bijdragen. Wij zorgen dat publiek in beweging komt en dat een boodschap écht impact maakt. Rake verhalen dus, voor mensen, organisaties en merken. En het liefst ook voor de wereld. Wij vinden dat elke stap vooruit, groot of klein, het verdient om bij stil te staan. En dat is precies waar we in deze nieuwe rubriek nieuwsgierig naar zijn: welke verhalen raken ons, en hoe komt dat? Aan aan wie zou jij wel eens een rake vraag willen stellen? En hoe probeer we anderen positief te raken? De eerste 5 rake vragen stellen we aan Leonne van de Ven, oprichter van De Wolven.

Welk persoon heeft jou de afgelopen tijd het meest geraakt? 

“Als ik kijk naar onze klanten dan is dat Dr. Monique Leijgraaf, die sinds dit jaar lector is bij het lectoraat Kansengelijkheid van Hogeschool IPABO. We staan als PR- en communicatiebureau direct in contact met landelijke en regionale media, dus we kunnen via die weg de boel opschudden. Dan leidt het in de media echt tot iets zinnigs: aandacht voor een belangrijk onderwerp, zoals in dit geval kansengelijkheid in het onderwijs. Dat is voor mij het bewijs dat het wel degelijk zin heeft om dingen aan de kaak te stellen op een positieve manier.

Op persoonlijk gebied heeft mijn moeder mij de afgelopen tijd geraakt. Zij is al sinds haar geboorte slechtziend en heeft altijd een bril gedragen. Er zijn technieken om ogen te verbeteren, maar dit heeft ze nooit gedaan. Totdat haar rijbewijs dit jaar verlengd moest worden. Ze heeft toen toch besloten de operatie te ondergaan. Dat ging gelukkig goed en ze kan nu gewoon zoveel meer zien zonder bril! Het mooie is dat zij op geen enkel moment heeft gezegd ‘Waarom heb ik dit niet eerder gedaan?’.  Ze leeft in het nu en is blij met het feit dat ze nu meer kan zien. Dat vind ik erg inspirerend. Ze kijkt niet achterom en dat bewonder ik aan haar.”

Aan wie zou wel eens een rake vraag willen stellen en wat zou je dan vragen?

“Aan chef-kok Anthony Bourdain. Ik was totaal geschokt toen hij in 2018 zelfmoord had gepleegd. Je zag door zijn serie Parts Unknown heen wanneer het wel of niet goed met hem ging. Ik zou wel aan hem willen vragen waarom hij ervoor koos om zijn leven te beëindigen. Ik vind hem inspirerend vanwege zijn gave om een eetcultuur als een verbindende factor in de samenleving te zien, een manier om elkaar te leren accepteren. Eten speelt een belangrijke rol in het opbouwen van begrip voor de ander. Het is vaak ook het eerste wat we omarmen uit een andere cultuur. Dat sprak me aan uit zijn serie. Hij kon met een soort kwajongens bravoure culturele verschillen en overeenkomsten duiden aan de hand van eten. Het startpunt was altijd eten. Ik vind dat koken ook een belangrijkere rol mag spelen in onze samenleving, het brengt mensen samen.”

Wat zijn de raakvlakken van De Wolven met duurzaamheid en andere maatschappelijke onderwerpen?

“PR kan een business zijn van gebakken lucht. We kunnen dingen mooier maken dan ze zijn. Ik wil juist in ons vakgebied bijdragen aan iets wat duurzaam is, wat dan ook. Mensen in beweging brengen, een verandering in gang zetten of een onbekend onderwerp naar voren brengen. Dat kunnen grote maatschappelijke en duurzame thema’s zijn, maar ook kleinere dingen, bijvoorbeeld een muziekalbum van een artiest dat anders niet zou worden opgemerkt. We kunnen echt iets bijdragen met onze kennis en kunde. Op die manier zorgen we ervoor dat verhalen zichtbaar worden. Ook humor is daar een onderdeel van, er moet wel gelachen worden. Daar wordt de mens ook beter van.”

Hoe probeer jij persoonlijk anderen positief te raken?

“Ik probeer eigenlijk altijd te blijven praten, in gesprek te blijven om anderen daarmee in beweging te brengen. En ik probeer ook soms iets belangeloos te doen: boodschappen voor mijn buren of helpen de kat naar de dierenkliniek te brengen. Ik wil graag mensen blij maken. Dan kijk ik waar behoefte aan is en bedenk ik hoe we daar iets goed voor kunnen verzinnen.”

Wat is volgens jou een rake actie in jouw vakgebied?

“Ik vind de pilot van Zeeman waarbij ze tweedehands kleding gaan innemen en verkopen in hun winkels een hele goede actie. Textiel is een waardevolle grondstof en daar moeten we wat mee. Ik vind het juist sterk dat bedrijven zoals Zeeman, die toegang hebben tot een grote groep mensen op een hele toegankelijke manier kennis delen over hun eigen industrie en hun ecologische voetafdruk. Hetzelfde geldt voor de Kipster eieren van Lidl. Kipster wilde persé eieren verkopen aan een supermarkt waar veel mensen komen die misschien niet echt bezig zijn met de herkomst van hun voedsel.

Ik denk dat een verandering begint als een rake actie bij de top en dan langzaam naar beneden sijpelt. Een grote groep verandert nooit bewust. Doordat bedrijven zoals Zeeman en Lidl een verandering in gang zetten, bereiken ze de massa. Hun marketing daarbij is natuurlijk slim, maar ze adresseren wel thema’s die erg relevant en actueel zijn, vanuit een oprechte motivatie om iets te veranderen.”

 

 

MEER NIEUWS

27-08-2024

Bol bundelt krachten met kringloopwinkels in Nederland en België

Lees meer
01-08-2024

Bol op Lowlands met De Festivalwinkel

Lees meer
22-07-2024

Fotoboek Spotted Realities stimuleert het vroegtijdig herkennen van huidkanker

Lees meer
10-07-2024

Kvik introduceert nieuw keukendesign Evento

Lees meer