Nieuws

OLVG en Hillrom maken zorg veiliger en efficiënter door plaatsen smart bedden in hele ziekenhuis

10 september 2021

Om voor artsen en verpleegkundigen de dagelijkse patiëntenzorg makkelijker te maken, implementeert het Amsterdamse OLVG ziekenhuis in samenwerking met medisch technologiebedrijf Hillrom dit jaar 744 nieuwe smart bedden. Hiermee zijn ze in heel Europa een van de eerste ziekenhuizen dat vrijwel volledig gebruikmaakt van slimme ziekenhuisbedden. Deze nieuwe Hillrom bedden zijn in tegenstelling tot de oude exemplaren geheel elektrisch en hebben valdetectoren en een geïntegreerde weegschaal. Belangrijke zorgtaken kunnen zo efficiënter en veiliger worden uitgevoerd waardoor zorgverleners meer tijd hebben voor directe patiëntenzorg waarin de mens centraal staat.

“We zijn ontzettend blij dat alle bedden in de klinieken en op de IC, met uitzondering van de kraamafdeling, dit jaar vervangen worden voor smart bedden van Hillrom,” zegt Marijke van Buren, Verpleegkundig Onderzoeker van het OLVG, die vanuit het verpleegkundige stafbestuur bij het project betrokken is. “Door de hoge werkdruk is het voor ons noodzakelijk zo efficiënt mogelijk te werken. De nieuwe bedden helpen ons hierbij. Zo kunnen we meer tijd en aandacht aan de patiënt zelf besteden.”

Gebruiksgemak en comfort

De smart bedden van Hillrom zijn licht, elektrisch en voorzien van een 5e wiel zodat één persoon het bed kan verstellen en rijden, terwijl voorheen twee personen veel kracht moesten zetten. Ook heeft het bed een uitstapstand, waardoor de patiënt makkelijk en veilig uit bed kan stappen. Een functie die bijvoorbeeld voor ouderen van groot belang is. Van Buren: “De nieuwe bedden zijn makkelijk in gebruik. Met één druk op de knop maak je het bed langer, korter of zet je het in verschillende zit en lig-standen. Zo kan het bed aangepast worden op de individuele behoefte van de patiënt en kunnen verpleegkundigen vrijer bewegen.”

Verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de zorg

Alle smart bedden zijn voorzien van een weeg- en valpreventiefunctie. De geïntegreerde weegschaal geeft het gewicht weer terwijl de patiënt in bed ligt. “Veelal gebruiken we het lichaamsgewicht om medicatie te doseren. Wanneer het voor een patiënt niet mogelijk is uit bed te komen, zoals bij een heupbreuk, moesten we voorheen het gewicht gokken. Nu kunnen we makkelijker, nauwkeuriger én veiliger ons werk uitvoeren”, aldus Van Buren.

De valdetectoren in de smart bedden helpen valincidenten in het ziekenhuis te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat ruim 3 procent van de opgenomen patiënten minimaal één val maakt gedurende de opname[1]. Ouderdom of bepaald medicijngebruik kunnen hier een reden van zijn. Marijke: “Wanneer de patiënt de safe-zone van het bed verlaat gaat in de kamer een alarm af. Zo kunnen we er op tijd bij zijn en helpen we valincidenten te voorkomen. Eerder kwamen we daar pas achter als de patiënt in het ergste geval al op de grond lag.”

OLVG koploper op het gebied van smart bedden

Hillrom ontwikkelt slimme hulpmiddelen die zorgverleners helpen bij het efficiënt en veilig uitvoeren van belangrijke zorgtaken zodat zij meer tijd hebben voor directe patiëntenzorg. Francisco Canal Vega, President, Hillrom EMEA: “Het OLVG biedt jaarlijks medische zorg aan meer dan 500.000 patiënten en heeft de grootste spoedeisende hulp van Nederland. We zijn enorm trots dat we op zo een grote schaal een bijdrage kunnen leveren aan het innoveren van de zorg. De implementatie van deze innovatieve bedden door het hele ziekenhuis zorgt voor een bijzondere samenwerking en maakt het OLVG in Europa koploper op het gebied van smart bedden”.

Volgende stap: ‘connected’ bedden

De volgende stap in de samenwerking tussen het OLVG en Hillrom is het koppelen van de smart bedden aan het communicatie ecosysteem van het ziekenhuis. Hierdoor kan onder meer het patiëntgewicht automatisch geregistreerd worden in het elektronisch patiëntendossier en ontvangen verpleegkundigen op hun mobiele toestellen een melding wanneer een patiënt aanstalten maakt om uit bed te gaan. Zo kunnen de smart bedden in toenemende mate bijdragen aan de patiëntveiligheid en een efficiëntere workflow, waardoor zorgprofessionals meer tijd overhouden voor directe, mensgerichte patiëntenzorg.

[1] NHS Improvement. (2017). The incidence and costs of inpatient falls in hospitals.


MEER NIEUWS

01-03-2024

De Wolven zoekt een pr- en communicatieadviseur

Lees meer
09-01-2024

Patagonia Worn Wear tour keert terug naar sneeuwbestemmingen in Europa

Lees meer
09-01-2024

Kvik introduceert designkeuken Noliam in arizona beige en wood

Lees meer
18-12-2023

VPRO Cinekid Top 100 beste jeugdfilms 2023 bekend

Lees meer