Nieuws

Onweerstaanbare call-to-actions: laat je inspireren door 5 voorbeelden

24 mei 2022

Door de inzet van verschillende communicatiemiddelen kun je je doelgroep in beweging brengen en aanzetten tot het uitvoeren van een bepaalde actie. Ik ging op zoek naar de vijf opvallendste call-to-actions. Lees je mee?

Een call-to-action kom je wel meerdere keren per dag tegen op verschillende plekken. Benieuwd waar? Lees dan verder.  

Ha! Je hebt niet één, maar al twee verschillende call-to-actions gelezen op het moment dat je bij deze alinea bent aangekomen. De kans is groot dat je er vandaag al veel meer bent tegen gekomen op verschillende (online) platformen.

Wat is een call-to-action (CTA) precies?

Een call-to-action is een marketingterm die de eindconsument letterlijk ‘oproept tot actie’ via een afbeelding, video, tekst of een combinatie hiervan. Call-to-actions zijn er in alle soorten en maten. Met als belangrijkste doel: jouw aandacht trekken en conversie genereren. De acties kunnen uiteenlopen van het aanschaffen van een product tot aan het delen van een bericht op je socialmedia-kanalen of het aanschaffen van een account op je favoriete streamingsdienst.

Een CTA is niet te bestempelen met goud of fout. Het testen van jouw call-to-action laat zien of het bijdraagt aan het gewenste resultaat.

Hoe schrijf je een succesvolle call-to-action?

Call-to-actions zijn er in verschillende soorten en maten, maar toch hebben alle doeltreffende call-to-actions wat met elkaar gemeen:

  • de call-to-actions beginnen met een werkwoord
  • ze zijn activerend
  • de CTA’s worden vaak in een contrasterende kleuren gebruikt
  • ze maken gebruik van de kracht van eenvoud

De boodschap is kort, maar krachtig en zet aan tot actie. Begin bij het maken van een call-to-action dus altijd met het bepalen van je doel, kies dan op welke manier je de CTA laat opvallen in je communicatiemiddel en schrijf een activerende tekst.

Maar vergeet niet: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Dus een CTA is niet te bestempelen met goud of fout. Het testen van jouw call-to-action laat zien of het bijdraagt aan het gewenste resultaat.

Testen, hoe dan?

De kracht van je call-to-action kun je toetsen door het uitvoeren van een A/B-test, ook wel vergelijkingstest genoemd. Met een A/B-test meet je niet alleen de gebruiksvriendelijkheid van je website, maar ook de effectiviteit van je call-to-action. Vergelijk verschillende ontwerpen met elkaar door ze voor te leggen aan de ontvangers van je boodschap. De helft van de ontvangers laat je versie A van je ontwerp zien en de andere helft versie B. Door te analyseren welk ontwerp het beste uit de test kwam, kun je je CTA optimaliseren tot je het gewenste resultaat bereikt.

Kortom: testen, testen en nóg eens testen!

Maar voordat je start met het ontwikkelen van jouw CTA geef ik je ter inspiratie 5 interessante voorbeelden. Deze lees je op Frankwatching.

MEER NIEUWS

09-01-2025

Buro Hebe luidt 2025 in met een nieuwe missie voor het onderwijs

Lees meer
07-01-2025

Kvik introduceert nieuw keukendesign Celleno

Lees meer
20-12-2024

Modeprotest in Kalverstraat: enorme berg van afgedankte kleding vraagt aandacht voor onnodige verspilling

Lees meer
12-12-2024

Onderzoek refurbed laat zien: groot deel van Nederlanders staat open voor refurbished kerstcadeaus

Lees meer
03-12-2024

Het jaar van Kvik: van nieuwe stijlvolle keukendesigns tot een allereerste meubelcollectie

Lees meer