Nieuws

Vrije sector huurprijzen met name in Randstad gestegen

26 juli 2016

De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector in Nederland is in het tweede kwartaal van 2016 met 6,2% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar daarvoor. De huurprijzen stijgen hoofdzakelijk in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Buiten de Randstad ontwikkelen de huurprijzen zich veel gematigder, op enkele steden na. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Huurmonitor van Pararius Huurwoningen, het grootste online platform voor huuraanbod in Nederland.

Huurprijsontwikkeling per provincie

De gemiddelde huurprijs van alle gestoffeerde, gemeubileerde en kaal aangeboden huurwoningen in de vrije sector in Nederland steeg met 6,2% naar € 13,50 per vierkante meter per maand. Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius: “De laatste twee jaren gaat de huurprijs in de Randstad veel harder omhoog dan in de rest van Nederland. In het bijzonder Noord-Holland maakte onder aanvoering van Amsterdam en omgeving, een enorme spurt. In deze regio is er voor de middeninkomens een groot direct tekort aan huurwoningen in de vrije sector. Dit zorgt voor een sterke toename van de huurprijs.”

Huurprijsontwikkeling in Nederland per kwartaal

Randstad: tijdelijk, snel en luxe
De Groot: “De steeds flexibelere maatschappij vergt ook van mensen dat ze steeds flexibeler worden. Zo neemt het aantal vaste contracten op de arbeidsmarkt af, neemt de mobiliteit in werk en relaties toe en er is een minder duidelijke scheiding tussen woon- en werklocatie. Steeds meer mensen willen in de stad wonen. Dit zorgt voor een groeiende vraag naar tijdelijke en snel toegankelijke, luxe woonruimte. Deze mensen komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, waar men sowieso lange wachtlijsten kent, en zij zijn niet in de positie om te kopen. Een groter middelduur segment met huurprijzen tussen de € 700,- en € 1.000,- per maand zou uitkomst bieden.”

Rotterdam sterkste stijger
Zonder uitzondering stegen in de zes grootste steden van Nederland de huurprijzen in het tweede kwartaal van 2016 ten opzichte van het hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Koploper Rotterdam (+6,9%) wordt gevolgd door Amsterdam (+6,3%) en Den Haag met (5,4%). In Rotterdam steeg de gemiddelde huurprijs harder dan het landelijk gemiddelde (6,2%). In een jaar tijd ontwikkelde de huurprijs zich naar € 14,22 per vierkante meter per maand. Niet eerder was de gemiddelde huurprijs in Rotterdam zo hoog. De stad nadert daarmee de huurprijzen van Den Haag (€ 14,46 per vierkante meter per maand).

Huurprijsstijging Amsterdam vlakt af
Er lijkt voor het eerst een einde te komen aan de exponentiële stijging van de huurprijs in Amsterdam. Deze dook voor het eerst sinds twee kwartalen weer net onder de € 22,- per vierkante meter per maand, maar steeg nog steeds met 6,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De huurprijzen in de andere steden ontwikkelden zich minder hard. In Utrecht steeg de huurprijs met +1,9%, in Eindhoven met +1,2% en in Tilburg met +1%.

Huurprijzen zes grootste steden

Huurprijsontwikkeling zes grootste steden

Kaal, gestoffeerd en gemeubileerd
De gemiddelde huurprijs van een kale woning in Nederland komt uit op € 9,31 per m2 per maand, een gestoffeerde woning € 12,37 per m2 per maand en een gemeubileerde woning op € 16,59 per m2 per maand.

Kaal gestoffeerd gemeubileerd

De Groot: “De meeste instanties in Nederland brengen hoofdzakelijk cijfers naar buiten over huurwoningen in bezit van institutionele beleggers welke veelal kaal worden verhuurd. Echter van de 188.000 woningen die in de vrije sector door beleggers met een winstoogmerk worden verhuurd worden er maar liefst 113.750 door particulieren via makelaars verhuurd. Dat is ruim 60%. Deze groep biedt de woningen veelal gestoffeerd en gemeubileerd aan. Op Pararius komen deze aanbieders samen waardoor wij in staat zijn een compleet beeld van de huurprijsontwikkeling in de vrije sector te schetsen.” De totale vrije sector huurmarkt in Nederland telt 326.000 woningen. Hiertoe behoren ook 138.000 corporatiewoningen. De huurprijzen in het tweede kwartaal van 2016 verhouden zich als volgt:

Kaal gestoffeerd gemeubileerd_tabel

Een exponentiële groei sinds 2014
Vanaf het eerste kwartaal van 2010 tot en met het tweede kwartaal van 2016 is de huurprijs van vrije sector woningen toegenomen met 9,8%. Dit komt neer op een stijging van gemiddeld 1,8% per jaar. De laatste twee jaren nemen echter het grootste gedeelte van deze toename voor hun rekening. Van het tweede kwartaal van 2014 tot en met het tweede kwartaal van 2016 steeg de huurprijs met gemiddeld 4,3% per jaar.

Prijsindexontwikkeling huurprijs in Nederland

Verschillende woonoppervlakten
De totale woonoppervlakte van een woning is van groot belang voor de maandelijkse huurprijs. Des te kleiner een woning des te hoger de prijs per vierkante meter per maand. Naarmate woningen kleiner zijn wordt de huurprijs lager maar is de doelgroep die hierin geïnteresseerd is groter. Een hogere vraag zorgt voor een hogere prijs per vierkante meter. Onderstaande grafiek toont het verloop van de huurprijzen voor vier verschillende segmenten te weten 50 tm 75m2, 75 tm 100m2, 100 tm 125m2 en 125 tm 150m2:

Huurprijsontwikkeling in Nederland gesegmenteerd per woonopp

Het verschil tussen Nederlandse en Amsterdamse woningvoorraad
Nederland kent een groot tekort aan huurwoningen in het luxere vrije sector segment zonder wachtlijsten. Een meer evenwichtige verdeling tussen het aandeel sociale huurwoningen en het aandeel vrije sector woningen is cruciaal voor een goed doorstromende woningmarkt. Momenteel is slechts een op de twintig woningen in Nederland een huurwoning in de vrije sector. Acht van deze twintig woningen zijn sociale huurwoningen, de overige elf zijn koopwoningen. Internationaal gezien is het aandeel sociale huurwoningen van de woningvoorraad nergens zo groot als in Nederland.

Opbouw woningvoorraad Nederland

Opbouw woningvoorraad Amsterdam

De huurprijzen in Amsterdam behoren tot de hoogste van Nederland. Nederland heeft de hoogste sociale woningvoorraad met 34%, maar Amsterdam spant de kroon. Uit het meest recente onderzoek van de gemeente Amsterdam (WiA 2015) blijkt dat maar liefst 57% van de Amsterdamse woningvoorraad uit sociale huurwoningen bestaat. Koopwoningen in Amsterdam zijn hierdoor dermate schaars dat men er veel meer voor betaalt dan elders in Nederland. Dit resulteert in hoge vrije sector huurprijzen omdat particulieren die hun koopwoning verhuren een hoge huur vragen om hun hypotheeklasten op te kunnen vangen.

Kaal gestoffeerd gemeubileerd Amsterdam_tabel

Lichte toename huuraanbod vrije sector
De afgelopen drie kwartalen nam het Nederlandse huuraanbod in de vrije sector licht toe. De bij Pararius aangesloten makelaars hebben in het tweede kwartaal van dit jaar 9.551 woningen te huur aangemeld, waar zij er 8.993 verhuurden en van Pararius.nl hebben afgemeld.

Huurwoningen aangemeld afgemeld

Regionale verschillen in Nederland
Nederland kent grote regionale verschillen op het gebied van huurprijzen. De huurprijzen in de Randstad zijn verreweg het hoogst. Noord-Holland, waar Amsterdam een groot deel voor haar rekening neemt, voert de ranglijst aan met € 19,54 per m2 per maand. Friesland is momenteel de goedkoopste provincie om een woning in de vrije sector te huren met € 8,17 per m2 per maand. De gemiddelde huurprijs van Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland ligt hoger dan de andere provincies in Nederland. Zonder deze drie provincies zou de huurprijs in Nederland uitkomen op een lager gemiddelde van € 9,33 per m2 per maand. Dit houdt in dat men buiten de Randstad voor een woning van 100m2 in de vrije sector gemiddeld ongeveer € 933,- per maand aan huur zou betalen.

Regionale verschillen huurprijs

De omliggende gebieden van Amsterdam waaronder Amstelveen, Heemstede en Hoofddorp laten grotere prijsstijgingen dan het landelijke gemiddelde zien. Binnen de Randstad geldt dit ook voor Alphen aan den Rijn, Bussum, Rotterdam en Zoetermeer. De steden buiten de Randstad waarvoor dit geldt zijn Arnhem en Deventer.

Huurprijs per plaats

EINDE BERICHT

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer