Categorie
Pers

Huurprijzen in Amsterdam rijzen de pan uit

Amsterdam – Terwijl de huren van ‘vrije sector’-woningen in Nederland zich stabiel ontwikkelen, stijgen de huurprijzen in Amsterdam naar ongekende hoogte. In een jaar tijd zijn de huren in Amsterdam met 8,4% omhoog gegaan. In dezelfde periode steeg de prijs in Nederland met maar 1,3%. De gemiddelde huurprijs in Amsterdam kwam in het laatste kwartaal van 2014 uit op € 20,18 per vierkante meter per maand. In de Amsterdamse stadsdelen Centrum en Zuid lag de gemiddelde huurprijs nog hoger. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde huurmarktcijfers van Pararius Huurwoningen, het grootste platform voor huuraanbod in Nederland.

De gemiddelde huurprijs in Nederland is sinds het eerste kwartaal van 2010 zeer stabiel en kwam in het vierde kwartaal van 2014 uit op € 12,49 per m2 per maand. Een stijging van 1,3% ten opzichte van het voorgaande jaar. In Amsterdam zit de huurprijs sinds 2010 in de lift. Hier betaalde men in het derde kwartaal voor een appartement van 100m2 gemiddeld nog € 1.931,- per maand, een kwartaal later is dit alweer met € 87,- gestegen naar € 2.018,- per maand.

Schermafbeelding 2015-08-12 om 17.52.49

Centrum 020 voert lijst aan
Jasper de Groot, algemeen directeur Pararius: “In Amsterdam lijkt een complete gekte te zijn ontstaan waar men in het centrum van Amsterdam momenteel € 22,26 per vierkante meter per maand moet neertellen, gevolgd door Amsterdam Zuid met € 21,03. Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is met € 14,46 de goedkoopste plek om in Amsterdam een woning te huren.”

Huurprijzen in de vijf grote steden
Amsterdam is absolute koploper met gemiddeld 50% hogere huurprijzen dan in de vier andere grote steden. Met uitzondering van Utrecht waar de prijzen met 2% daalden ten opzichte van het vierde kwartaal in 2013, stegen in alle andere grote steden de huurprijzen: Amsterdam +8,4%, Den Haag +6,1%, Rotterdam +5,6% en Eindhoven +1,3%.

Daling huurwoningen
Het afgelopen jaar werden er via Pararius 60.090 woningen verhuurd in de vrije sector. Dit is een daling van 10,6% ten opzichte van 2013. Pararius wijt de daling aan de aantrekkende koopmarkt waardoor de noodzaak van particulieren om hun huis tijdelijk te verhuren minder is geworden.

Link met informatie over:

  • Starters gaan voor huurwoning
  • Huren in Amsterdam is populair
  • Vier oorzaken voor hoge huurprijzen in Amsterdam
  • Verschillen tussen de Amsterdamse stadsdelen
  • Huurprijzen in de vijf grote steden
  • Regionale verschillen in Nederland
  • Nederlandse huurprijsontwikkeling per kwartaal
  • Verschillende woningtypen en meubilering
  • Gemiddelde huurprijs per m2 per maand per woonplaats
  • Uitleg berekeningen

EINDE BERICHT