newscientist_dewolven2
Categorie
Persberichten

New Scientist maakt genomineerden voor titel Wetenschapstalent 2016 bekend

25 jonge topwetenschappers uit Nederland en België geselecteerd

Amsterdam – Het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist presenteert vandaag op zijn website de top 25 genomineerden die meedingen naar de prijs voor het grootste wetenschapstalent van Nederland en België. Door te stemmen via www.newscientist.nl/talent kan het publiek meebepalen welke wetenschapper zich op 22 september het New Scientist Wetenschapstalent van 2016 mag noemen. De online stembus sluit op 8 september.

De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent werd vorig jaar in het leven geroepen om jonge wetenschappers de kans te bieden hun onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek. “Dat is gelukt”, zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. “De winnares van de eerste editie, Maaike Kroon van de TU Eindhoven, kon op veel belangstelling rekenen. Daags na haar zege kreeg zij bovendien het aanbod om een eigen onderzoeksgroep te starten in Abu Dhabi.” De tweede editie van de verkiezing kent opnieuw legio ‘wetenschapsparels’ – vijfentwintig om precies te zijn – die een plek in de spotlights verdienen. “Wij zijn trots dat wij daar aan mogen bijdragen”.

Gedeeltelijke publieksprijs
Achttien universiteiten uit België en Nederland hebben de afgelopen maanden hun jonge talenten aangedragen. Uit deze kandidaten heeft New Scientist 25 toptalenten geselecteerd. Een vakjury – dit jaar voorgezeten door Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut) en Rik Torfs (rector van de KU Leuven), en verder bestaande uit juryleden Liesbet Geris (voorzitter Jonge Academie Vlaanderen), Huib de Jong (rector van de Hogeschool van Amsterdam en hoogleraar aan de Universiteit Twente) en New Scientists Jim Jansen – zal zich de komende weken buigen over deze vijfentwintig genomineerden.

Om de uiteindelijke winnaar te bepalen, wordt het oordeel van het online stemmende publiek gecombineerd met de (even zwaar tellende) keuze van de jury. De winnaar van de titel Wetenschapstalent 2016 ontvangt een geldprijs van 2500 euro. Dit bedrag is mede mogelijk gemaakt door het Rathenau Instituut.