Nieuws

Ernst en Bobbie starten cultureel seizoen met lening € 100.000 van kabinet

14 oktober 2020

Met de Cultuur Opstart Lening kan de culturele en creatieve sector weer investeren

Deze maand start het nieuwe culturele seizoen. De cultuursector is met een omzetverlies van 62 procent enorm getroffen, dat blijkt uit berichten van NU.nl. Door het wegvallen van inkomsten staan veel organisaties op omvallen. Om weer te starten en te investeren in productie en programma heeft de overheid 30 miljoen euro ter beschikking gesteld voor Cultuur Opstart Leningen. De lening wordt verstrekt via Cultuur+Ondernemen en is speciaal bedoeld voor partijen die vooral draaien op eigen inkomsten en geen subsidie ontvangen. Op zondag 13 september bracht minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) een bezoek aan jeugdtheatermakers Ernst en Bobbie die als eerste een lening van 100.000 euro ontvangen.

Ernst en Bobbie weten het wel

Erik van Trommel en Gert-Jan van den Ende hebben met hun theaterproductiebedrijf Trend Media een kerngezond bedrijf, maar zitten in zwaar weer door het uitbreken van de coronacrisis. Zoeken naar oplossingen is noodzakelijk om weer inkomsten te genereren. “Eerder organiseerden we in Breda voor duizenden bezoekers het eerste coronaproof drive-in theater van Nederland. Een andere oplossing werd aangedragen door de overheid: een lening met zeer gunstige voorwaarden om nieuwe theaterproducties op te starten.” Dit geld heeft Trend Media geïnvesteerd in het nieuwe theateraanbod dat deze maand van start gaat.

“Voor culturele en creatieve organisaties die geen subsidie ontvangen en afhankelijk zijn van publieksomzetten en horeca-inkomsten is dit een extra zware tijd. Geen bezoekers betekent nu geen eigen inkomsten. Met de Cultuur Opstart Lening willen we juist deze organisaties weer op weg helpen”, aldus minister Ingrid van Engelshoven.

De coronacrisis raakt de cultuursector hard. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek daalde in het tweede kwartaal de productie in de cultuur- en recreatiesector met 37,4%, vergeleken met een Nederlandse economische krimp (bbp) van 8,5%. Culturele en creatieve organisaties kunnen vaak niet terecht bij banken voor een lening, weet Titia Haaxma, directeur Cultuur+Ondernemen. “Wij bieden wel die mogelijkheid.” De Cultuur Opstart Lening bedraagt € 10.000 tot maximaal € 500.000 per aanvraag en per organisatie kunnen twee leningen worden verstrekt. De lening kent gunstige condities zoals 1 procent rente en staat open voor alle disciplines. “Wat ons betreft is het Ernst, Bobbie en nu de rest”.

Cultuur Opstart Lening

In mei van dit jaar stelde het kabinet € 300 miljoen beschikbaar voor de culturele en creatieve sector. Onderdeel van dit steunpakket is € 30 miljoen voor de Cultuur Opstart Lening via Cultuur+Ondernemen. De lening is bedoeld voor culturele en creatieve organisaties die minimaal 50 procent eigen inkomsten genereren, zoals Trendmedia. Met de lening kunnen organisaties investeren in producties, programma’s, projecten en producten.

Momenteel hebben ruim 80 partijen interesse getoond in de Cultuur Opstart Lening. De omvang van de interesse bedraagt bijna € 12 miljoen. Het is dus nog mogelijk voor culturele en creatieve organisaties om aanvraag te doen voor de lening. Dit kan tot 31 december 2020 via Cultuur+Ondernemen. Meer informatie over de Cultuur Opstart Lening en de voorwaarden is te vinden op de website www.cultuur-ondernemen.nl/cultuuropstartlening

Over Cultuur+Ondernemen

Cultuur+Ondernemen is het kennisplatform voor ondernemerschap in de culturele en creatieve sector. Cultuur+Ondernemen ondersteunt en adviseert kunstenaars, creatieven en culturele en creatieve organisaties over ondernemen, financieren en goed bestuur. Cultuur+Ondernemen biedt via het Fonds Cultuur+Financiering al jaren leningen en garantstellingen voor de culturele en creatieve sector.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer