Nieuws

Jonge wetenschappers bekroond met Heineken Young Scientists Award

29 juni 2020

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft de namen bekend gemaakt van vier jonge wetenschappers die in 2020 worden bekroond met de Heineken Young Scientists Award. De jury selecteerde internist-infectioloog Meta Roestenberg, taalwetenschapper Mark Dingemanse, natuur- en scheikundige Freddy Rabouw en ontwikkelingspsycholoog Anna van Duijvenvoorde als winnaars uit 61 nominaties.   

De Heineken Young Scientists Awards zijn belangrijke aanmoedigingsprijzen voor jonge onderzoekers die excellente wetenschappelijke prestaties verrichten en daarmee een voorbeeld zijn voor andere jonge wetenschappers. De prijs omvat een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk.

Medical/Biomedical Sciences
Meta Roestenberg, internist-infectioloog, Leids Universitair Medisch Centrum

Meta Roestenberg, foto door Milette Raats

Meta Roestenberg (1981) krijgt de Heineken Young Scientists Award 2020 in het domein Medical/Biomedical Sciences voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van een malariavaccin. Malaria is met zo’n 228 miljoen gevallen en meer dan 400.000 doden per jaar een van de meest ingrijpende infectieziekten ter wereld, die vooral jonge kinderen treft. Het kandidaat-vaccin van Roestenberg en collega’s is het eerste genetisch gemodificeerde vaccin ter wereld.

Voor het persbericht, klik hier.

Humanities

Mark Dingemanse, taalwetenschapper, Radboud Universiteit Nijmegen
Mark Dingemanse, foto door Milette Raats

Mark Dingemanse (1983) krijgt de Heineken Young Scientists Award 2020 in het domein Humanities voor zijn onderzoek naar waarom talen zijn zoals ze zijn en hoe taalgebruik ons mens maakt. Het onderzoek van Dingemanse is in eerste plaats fundamenteel, maar wel relevant voor allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. We praten steeds meer met apparaten, denk maar aan Siri van de iPhone en Google Home. Om dat soepel te laten verlopen, moeten we meer weten van de structuur van gesprekken, en dan liefst de universele structuur, niet beperkt tot een paar Europese talen. Het onderzoek van Dingemanse kan daaraan bijdragen.

Voor het persbericht, klik hier.

Natural Sciences

Freddy Rabouw, natuur- en scheikundige, Universiteit Utrecht
Freddy Rabouw, foto door Milette Raats

Freddy Rabouw (1988) krijgt de Heineken Young Scientists Award 2020 in het domein Natural Sciences voor zijn onderzoek naar nieuwe materialen om licht te creëren, bijvoorbeeld voor zonnecellen of beeldschermen. De materialen die hij onderzoekt zijn voornamelijk nanokristallen die slechts enkele duizenden atomen groot zijn. Wat de onderzoeker probeert te doorgronden is hoe zo’n nanokristal efficiënt de ene kleur licht kan omzetten in een andere. Het is fundamenteel onderzoek, met diverse toepassingen. Zo zitten halfgeleider nanokristallen, ook wel quantum dots genoemd, in de nieuwste generatie televisies.

Voor het persbericht, klik hier.

Social Sciences

Anna van Duijvenvoorde, ontwikkelingspsycholoog, Universiteit Leiden
Anna van Duijvenvoorde, foto door Milette Raats

Anna van Duijvenvoorde (1983) krijgt de Heineken Young Scientists Award 2020 in het domein Social Sciences voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van het brein en het gedrag in jongeren. Haar werk is fundamenteel maar kan een belangrijke toepassing hebben in de maatschappij. Zo kan haar onderzoek naar hoe jongeren leren, helpen te begrijpen wat de impact is van het online onderwijs tijdens de coronacrisis.

Voor het persbericht, klik hier.

Over de Heineken Young Scientists Awards

De winnaars van de Heineken Young Scientists Awards worden geselecteerd uit vier wetenschapsdomeinen: Medical/Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences. De jury bestaat uit KNAW-leden en leden of alumni van De Jonge Akademie en stond dit jaar onder leiding van Carl Figdor, KNAW-lid en hoogleraar immunologie Radboud Universiteit Nijmegen. De prijs omvat een geldbedrag van 10.000 euro, gefinancierd door de Stichting Alfred Heineken Fondsen, en een kunstwerk.

De Heineken Young Scientists Awards maken deel uit van de tweejaarlijkse Heinekenprijzen voor Wetenschap en Kunst, in totaal tien prijzen. De laureaten van de Heinekenprijzen ontvangen hun prijs op donderdag 1 oktober 2020.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer