Nieuws

KUNST- EN CULTUURFESTIVAL RUIMTEKOERS GAAT NAAR BUITEN

17 april 2019

3 – 7 juli in Arnhem: kunst, cultuur, theater, muziek en lekker eten

Van 3 t/m 7 juli vindt de vierde editie van kunst- en cultuurfestival Ruimtekoers plaats. Ditmaal niet in lege kantoren of winkels, maar in de buitenruimte van de stad. Twee locaties aan de voet van de John Frostbrug in Arnhem-Zuid worden vijf dagen lang getransformeerd tot festivalterrein. Proef hier de lievelingsgerechten van stadsbewoners, laat je inspireren door de mobiele pluk- en moestuin, dans mee op Marokkaanse hiphop en reggaeton uit Egypte en Israël en luister naar Arnhemse trots John Frost. Denk mee over nieuwe ideeën, dromen en richtingen van de stad van de toekomst, om het leven in de openbare ruimte voor iedereen beter, mooier en leuker te maken.

Over Ruimtekoers festival
Ruimtekoers is een stedelijk en cultureel experiment verpakt in een toegankelijk, jaarlijks terugkerend festival in Arnhem. Het is de eerste keer dat het evenement plaatsvindt in de buitenlucht. De organisatie wil de potentie van de buitenruimte in de stad voelbaar maken door middenin de samenleving – waar mensen boodschappen doen, wonen en naar school gaan – workshops, lezingen, muziek, theater en kunst te organiseren. Op deze manier ontstaan bijzondere ontmoetingsplekken waar men samen nieuwe ideeën kan ontwikkelen over de buitenruimte van de stad.

Het programma
Eten, dansen en muziek
Chef-kok en sociaal ondernemer Allon Cheng zet vijf dagen lang de favoriete gerechten van de stadsbewoners op tafel. Proef de creaties en neem plaats aan de lange biertafels. Aan muziek en theater op het festival geen gebrek. Arnhems trots John Frost en muziektheatergroep Project Wildeman treden op, spoken word-collectief Mensen Zeggen Dingen voorziet bezoekers van woordkunst en dankzij poppodium Willemeen kan er worden gedanst bij Yallah! Yallah! op Marokkaanse hiphop, reggaeton uit Egypte en Israël, Libaneese speeddabke en meer uit het Midden-Oosten. De Onkruidenier en cultuurcentrum Rozet vertellen je meer over de mobiele pluk- en moestuin: een eetbare tuin die verplaatsbaar is. Na het festival krijgt de mobiele tuin een vaste plek in Arnhem-Zuid.

Kunst, cultuur en talks
Museum Arnhem presenteert tijdens Ruimtekoers ‘Woordenfeest’ – een bijzonder project van productontwerper Erik Stehmann en grafisch ontwerper Dana Dijkgraaf. Zij gaan op zoek naar woorden waarmee stadsbewoners van Arnhem-Zuid zich verbonden voelen. Deze verwerken zij in een levensgrote installatie. Kunstenaar Yasser Ballemans verwerkt de rituelen van buurtbewoners in een installatie. Ten slotte presenteert architectuurcentrum CASA een serie lezingen, gesprekken en workshops en deelt schrijver en programmamaker Bas Heijne zijn visie over de manier waarop het collectieve gevoel van onbehagen in de samenleving kan worden getemperd.

Open Call
Het volledige programma wordt in mei bekendgemaakt. Wil je zelf iets organiseren? Meld je nu aan via de open call van cultuurcentrum Rozet. Voor meer informatie, ga naar https://www.ruimtekoers.nl/doejemee/open-call/.

Ruimtekoers Festival
3 t/m 7 juli Malburgen, Arnhem
www.ruimtekoers.nl

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer