Nieuws

Online marktplaats refurbed biedt bedrijven kans op verduurzaming

08 februari 2023

Bedrijf mikt op besparing e-waste en CO2-uitstoot zakelijke markt

Refurbed, een van de snelst groeiende online marktplaatsen voor refurbished elektronische apparaten in Europa, breidt in Nederland uit naar de zakelijke markt. Bedrijven kunnen vanaf nu refurbished elektronica afnemen in de categorieën smartphones, tablets en laptops. Daarnaast komt refurbed met de zogeheten ‘Buyback’-optie, waarbij ze oude elektronica van bedrijven overkopen om deze te reviseren en uiteindelijk opnieuw aan te bieden. Het bedrijf wil met deze uitbreiding haar bijdrage aan een duurzame en circulaire economie vergroten door ook de hoeveelheid e-waste van de zakelijke markt terug te dringen en de verspilling van grondstoffen tegen te gaan. Uit een enquête onder bestaande klanten van refurbed blijkt dat bedrijven hun elektronische apparaten gemiddeld iedere twee jaar inruilen. Op deze manier kan dat op een duurzame en verantwoordelijke manier.

Oproep aan bedrijven: neem je verantwoordelijkheid
Met de stap naar de zakelijke markt biedt refurbed nu ook op grotere schaal gereviseerde laptops, tablets en smartphones aan. Door gebruik te maken van deze service verduurzamen bedrijven de aanschaf van hun elektronische apparaten en hebben ze direct een duurzame bestemming voor oude apparatuur. Dit biedt bedrijven de kans bij te dragen aan het versnellen van de transitie naar een circulaire economie. Hard nodig, want uit de recent verschenen ICER-rapportage (2022) blijkt dat de versnelling van die transitie nog niet zichtbaar is en dat is zorgelijk gezien de noodzaak en (inter)nationale ambities. Kilian Kaminski, één van de drie oprichters van refurbed: “Steeds meer bedrijven beseffen dat ze over moeten gaan
op maatschappelijk verantwoord ondernemen en stellen voor zichzelf duurzaamheidsdoelstellingen op. Op ieder level in bedrijven is verandering nodig: van inkoop tot productie. Op deze manier kunnen bedrijven op het gebied van inkoop hun doelstellingen makkelijker behalen.”

Planeetaardige trui
Omdat Anne&Max alleen samenwerkt met partners en leveranciers die het behoud van mens en natuur hoog in het vaandel hebben staan, is Anne&Max voor de ‘planeetaardige’ trui een samenwerking aangegaan met duurzaam kledingmerk Stanley/Stella. Dit merk maakt kledingstukken met respect voor de mens en het milieu en zet zich in voor verandering van de textielindustrie, waarbij kleding op een meer humane, ethische en ecologische manier gemaakt wordt. Zo werken ze uitsluitend met 100% biologisch en GOTS-gecertificeerd katoen en gerecyclede materialen zoals modal en gerecycled polyester. Daarnaast is hun gehele productieketen gecertificeerd door diverse onafhankelijke instanties.

Duurzaamheid belangrijk voor werknemer
Een stap naar duurzame bedrijfsvoering levert meer op dan een groenere wereld, zo toonde een onderzoek van consultancykantoor KPMG aan. Uit een vragenlijst onder 5.700 werkenden, studenten en pas afgestudeerden in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat bij 46% van de mensen de ESG-waarden (Environmental, Social en Governance) van een bedrijf meespelen in de keuze voor een werkgever. Daarnaast zegt 20% een baan afgezegd te hebben omdat het bedrijf niet duurzaam genoeg was. “Het is tijd dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en daarnaast het goede voorbeeld geven, dat dringt ook steeds meer door bij werknemers. Nóg een reden dus om duurzame stappen te zetten, alsof die er nog niet genoeg waren”, zegt Kilian Kaminski met een knipoog.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer