Nieuws

Ansuya Blom ontvangt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2020

01 mei 2020

Grootste kunstprijs van Nederland toegekend aan Amsterdamse kunstenares

De internationale jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst kent de prijs toe aan beeldend kunstenaar Ansuya Blom. Zij ontvangt 100.000 euro, waarvan de helft bestemd is voor een publicatie en/of tentoonstelling. De jury noemt het werk van Ansuya Blom intiem, geëngageerd en poëtisch. De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst is de grootste beeldende kunstprijs van Nederland, gefinancierd uit een particulier fonds, de Dr. A.H. Heineken Stichting voor de Kunst. De tweejaarlijkse prijs bestaat sinds 1988 en wordt dit jaar voor de zeventiende keer toebedeeld aan een beeldend kunstenaar. De precieze datum voor de officiële uitreiking wordt later bekend gemaakt in verband met de Covid-19-maatregelen.

Motivering van de jury
Haar werk schreeuwt niet om aandacht, noch doet Ansuya Blom dat zelf. Zij kiest ervoor om op de achtergrond te blijven en laat haar werk fluisterend binnendringen. Al meer dan veertig jaar werkt Blom gestaag aan een oeuvre dat de grenzen van de innerlijke belevingswereld aftast. In films, tekeningen, schilderijen, installaties en teksten weet ze steeds onder de huid te kruipen en brengt ze de worsteling van de mens met zichzelf en de omgeving op een geëngageerde en poëtische manier in beeld. Uit Blom’s werk spreekt een grote sociale en maatschappelijke betrokkenheid. Met haar interesse in psychoanalyse en psychiatrie, biedt haar werk ruimte voor stemmen van hen die vaak niet worden gehoord: de marginale of vergeten mensen. Daarbij stelt de kunstenaar kritische vragen over de positie van individu, collectief en samenleving. In een tijd waarin veel debat gepolariseerd is, kenmerkt haar werk zich door subtiliteit. Blom biedt een kijk in de menselijke ziel, in al haar broze kwetsbaarheid, en doet dit op authentieke en autonome wijze. De jury roemt daarnaast haar genereuze opstelling in de Nederlandse kunstwereld, waarin Blom steeds weer de rol van mentor vervult voor jonge kunstenaars. De Heinekenprijs voor de Kunst komt op een belangrijk moment, nu een nieuwe generatie kunstenaars en curatoren het oeuvre van Blom opnieuw ontdekt en daar zeer in geïnteresseerd is geraakt. De prijs vergroot dit momentum en zal voor Blom de mogelijkheid creëren nieuwe verbindingen aan te gaan.

Beeld: Ansuya Blom, Concept of Anxiety ’07-’08, fotograaf: Tom Haartsen, courtesy de kunstenaar/Galerie van Gelder

Over de laureaat
Ansuya Blom (Groningen 1956) woont en werkt in Amsterdam. Ze is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Ateliers ’63 te Haarlem. Sinds eind jaren zeventig werkt Blom in verschillende kunstvormen, waaronder tekenen, schilderen, fotografie, film, tekst, collage en sculptuur. In 1981 ontving zij de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Haar films werden vertoond op het International Film Festival Rotterdam, Rencontres Internationales Parijs-Berlijn, IDFA Amsterdam en in het Museum of Modern Art, New York. Haar werk bevindt zich in collecties van musea als het EYE Filmmuseum, Tate Modern en het Museum Boijmans Van Beuningen. Zij heeft onder andere solotentoonstellingen gehad in het Camden Arts Centre in Londen, de Douglas Hyde Gallery in Dublin, het Stedelijk Museum in Amsterdam en recentelijk het Casco Art Institute in Utrecht. Ook behaalde Blom een master in psychoanalyse aan de Middlesex University in Londen en is zij associate member van het Centre for Freudian Analysis and Research in Londen. Ansuya Blom is als adviseur verbonden aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam en was in 2019 gastadviseur bij kunstinstellingen in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Suriname en Indonesië. Ze spreekt met regelmaat in openbare lezingen, interviews en panels, meest recentelijk bij het Nola Hatterman Instituut in Suriname, het EYE Filmmuseum, het Casco Art Institute en De Appel.

Beeld: Ansuya Blom, Portrait of Susanne U. 3 ’11, fotograaf: GJ Rooij, courtesy de kunstenaar/Galerie van Gelder

Samenstelling van de jury
De jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2020 stond onder voorzitterschap van Frits van Oostrom, universiteitshoogleraar Nederlandse letterkunde van de middeleeuwen, Universiteit Utrecht (lid en oud-president KNAW). Daarnaast bestond de jury uit Patricia Pisters, hoogleraar filmwetenschap Universiteit van Amsterdam (lid KNAW), Aernout Mik, beeldend kunstenaar en laureaat van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2002 (lid Akademie van Kunsten), Bart Rutten, directeur Centraal Museum Utrecht en Elena Filipovic, directeur Kunsthalle, Basel.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 
Alfred Heineken stelde de naar hem vernoemde prijs in als erkenning en aanmoediging van toptalent in de kunsten. De stichting reikt de prijs sinds 1988 eens in de twee jaar uit aan een uitmuntende, in Nederland wonende en werkende kunstenaar. De prijs bestaat uit een sculptuur, een publicatie en/of tentoonstelling (ter waarde van 50.000 euro) en een geldbedrag van 50.000 euro. Eerdere laureaten waren onder anderen Peter Struycken, Mark Manders, Barbara Visser, Job Koelewijn, Daan van Golden, Aernout Mik, Guido Geelen, Wendelien van Oldenborgh,Yvonne Dröge Wendel en Erik van Lieshout.

Kijk voor meer informatie op www.heinekenprizes.org via Instagram heinekenprizes

Beeld: Ansuya Blom, fotograaf Milette Raats

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer