Nieuws

Statushouders werken hard aan terugdringen mondmaskertekort

20 april 2020

Nederlandse mondmaskerfabriek opent in Arnhem

Iedere dag 100.000 mondmaskers produceren voor de zorg in Nederland is het doel van de Mondmaskerfabriek, een initiatief van Refugee Company. Deze week komen er twee machines vanuit China in Arnhem aan waarmee de fabriek gecertificeerde chirurgische mondmaskers type IIR lokaal gaat produceren. Mensen met een vluchtelingenachtergrond gaan de mondmaskers maken.

Lokale productie
Om niet afhankelijk te zijn van fabrieken aan de andere kant van de wereld is Refugee Company begonnen met het versneld inrichten van een mondmaskerfabriek. Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt al weken gewerkt om zoveel mogelijk mondmaskers beschikbaar te stellen aan de Nederlandse zorghulpverleners. Het plan om machines naar Nederland te halen voor lokale productie steunen zij dan ook waar mogelijk.

Gecertificeerde chirurgische 3-laags mondmaskers
Er bestaan verschillende mondmaskers. De FFP2 en FFP3 zijn speciaal geschikt voor zorgpersoneel die met Corona-patiënten werken. FFP1 zijn stofmaskers die je koopt bij de bouwmarkt. De Mondmaskerfabriek maakt 3-laags chirurgische maskers type IIR. De mondmaskers zijn onder meer bedoeld voor essentiële beroepen, waaronder de reguliere ziekenhuiszorg, thuiszorg, mondzorg en ouderenzorg.

Steun voor initiatief
Omdat het transport uit China op dit moment niet makkelijk is, heeft KLM geholpen om de machines en grondstoffen zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen. Philips Foundation heeft het initiatief een lening verstrekt om de fabriek versneld te kunnen openen om zo veel mogelijk mensen toegang te bieden tot kwalitatieve mondmaskers. Daarnaast heeft de Philips Foundation Refugee Company verbonden aan de leverancier van grondstoffen voor de stofzuigeractiviteiten van Philips, die essentieel filtermateriaal levert voor de mondmaskers.

Ook ontving het project steun van kredietverstrekker Qredits in de vorm van een sociaal krediet van € 250.000,-. André Dolsma, commercieel directeur Qredits: “Wij zijn trots dat wij kunnen bijdragen aan een sociale onderneming waarmee men in deze tijden het verschil kan maken. Voor maatschappelijke initiatieven als deze, waarbij ook nog eens werkervaringsplaatsen worden gecreëerd voor vluchtelingen in Nederland, past ons sociale kredietvorm perfect.”

Arnhem
De Mondmaskerfabriek gaat samenwerken met arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor en vestigt zich in hun pand in Arnhem. Cathelijne Bouwkamp, wethouder Gemeente Arnhem: “Geweldig dat er in Arnhem een fabriek komt waar mondmaskers worden geproduceerd. Het is van groot belang dat mensen die in de zorg en ondersteuning werken dit met goede beschermingsmiddelen kunnen doen. Door de goede samenwerking tussen onze gemeente en Refugee Company hebben we snel kunnen schakelen en is het ze gelukt dit op zeer korte termijn voor elkaar te krijgen. Het is mooi dat op deze manier Arnhemmers met een vluchtelingenachtergrond een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van de coronacrisis.”

 

Kijk voor meer informatie en bestellingen op www.mondmaskerfabriek.nl

MEER NIEUWS

01-09-2023

Kleur in de keuken: Kvik introduceert designs in mistig blauw en arizona beige

Lees meer
22-08-2023

Onderzoek online marktplaats refurbed: 86% van de Nederlanders bekend met term refurbished

Lees meer
17-08-2023

Theatercollectief Nineties presenteert samen met Nic Bruckman Projecten lunchvoorstelling Vast

Lees meer
15-08-2023

Pride voorbij? Nee! 4 tips om je inclusieve boodschap het hele jaar door uit te dragen

Lees meer
14-08-2023

Ophef! 6 opvallende communicatiemomenten in de sport

Lees meer