Nieuws

Bollebozen events: om leesplezier kinderen te vergroten

27 oktober 2023

Een spectaculaire dag voor vinders van de gouden wikkel in de ‘boekiebags’

Uit onderzoek blijkt dat steeds minder Nederlandse kinderen plezier hebben in lezen. Vooral tijdens de zomervakantie lezen veel kinderen aanzienlijk minder. Om deze zogeheten ‘leesdip’ tegen te gaan en het leesplezier van kinderen te vergroten, deelde bol samen met het Jeugdeducatiefonds voor de zomervakantie 30.000 ‘boekiebags’ uit. Dit gebeurde op 180 basisscholen door heel Nederland, waarvan zeker de helft van de leerlingen onder de armoedegrens leeft. Deze rugzakken waren gevuld met een leesboek en een doeboek om kinderen te enthousiasmeren voor boeken en taal. In vier van die boekiebags zat een chocoladereep met gouden wikkel verstopt. Gelukkige vinders wonnen een spectaculair Bollebozen event voor de hele school. Deze events vonden plaats tijdens de Kinderboekenweek, op vier scholen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. De kinderen kwamen door middel van spel en entertainment in aanraking met de magische wereld van boeken. Door spelenderwijs met taal bezig te zijn, ervaren kinderen het plezier van lezen. Dat is heel waardevol, want lezen is niet alleen leuk, het is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

Verslag van de dag
Tijdens de bollebozen events kwam Juf Roos, bekend van het gelijknamige kinderprogramma, voorlezen in de kleutergroepen en liedjes zingen met de kindjes. De groepen 4 t/m 8 gingen per groep door een kleurrijk letterdoolhof vol taalspelletjes. Daarna sloot influencer Wildebras (Gabriël Martina), bekend van zijn dierenfilmpjes op TikTok en het Zapp-programma ‘Wilde Buren’, af met een spetterend optreden over dierenweetjes inclusief dierenquiz. Aan de hand van zijn nieuwe boek ‘Een nacht in de dierentuin’, die de kinderen na zijn optreden allemaal ontvingen, vertelde hij aan de kinderen waarom hij lezen zo leuk en belangrijk vindt. Wildebras: “Ik vind lezen heel belangrijk, omdat je bij lezen je eigen fantasie kan gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een boek leest, kan je je eigen creativiteit erop loslaten en alles tot je verbeelding laten spreken.”

Meester Mark van school De Blauwe Lijn over het bollebozen event: “We merken bij kinderen dat er weinig wordt gelezen. Een event zoals bollebozen prikkelt hen en kan ervoor zorgen dat zij weer meer gaan lezen.” Naast het organiseren van de bollebozen events doneerde bol 80.000 boeken aan verschillende scholen in Nederland, aansluitend bij het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar ‘Bij mij thuis’.

KEYWORDS

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer