Nieuws

Een andere kijk op Amsterdam

01 juni 2018

Franse architect brengt de stad in beeld

Museum Het Grachtenhuis opent op 15 juni de tentoonstelling ‘Amsterdam: een andere kijk’ waarin de bekende Franse architect Marcel Bajard het publiek aan de hand van zijn tekeningen, prenten en plattegronden meeneemt in zijn omzwervingen door de stad. Hij laat zien hoe de originaliteit en de schoonheid van Amsterdam niet het gevolg zijn van een gelukkig toeval, maar van ontwikkelingen en artistieke stromingen die over de jaren de grachten, de straten, en de openbare ruimte gevormd hebben. De expositie is te bezoeken tot en met zaterdag 29 juli 2018.

De werken in de expositie laten zien hoezeer Amsterdam is gevormd door het water, en hoezeer de Amsterdammers gehecht zijn aan de nauwe relatie tussen huis en water. Stedenbouwers en architecten in de stad gebruiken ook vandaag het water om de stad vorm te geven.

In de ban van Amsterdam
Marcel Bajard (1941) is een gerenommeerde Franse architect en stedenbouwkundige uit Grenoble. Hij is mede-oprichter en voormalig directeur van de afdeling ‘Etudes Urbaines’ binnen het fameuze multidisciplinaire bureau AREP, dat stedenbouwkundige projecten realiseert van Cairo tot Peking en van Bahrain tot Versailles. AREP is gespecialiseerd in de bouw van hoogwaardige infrastructuur, stations, luchthavens; Bajard publiceerde daarover eerder met François Lamarre het boek ‘From the station to the city’. Tijdens zijn wandelingen door Amsterdam tekende en analyseerde hij de ruimte voor zijn boek over de stad: ‘Amsterdam – Une autre façon de voir la ville à travers son urbanisme.’


Tekening Marcel Bajard: huizen die langs de grachten uit de 17e eeuw zijn gebouwd

Nieuwe visies op grachtengordel
Museum Het Grachtenhuis is dé plek waar op een toegankelijke en laagdrempelige manier het verhaal van de grachten wordt verteld. In de permanente multimediale tentoonstelling maken jaarlijks tienduizenden bezoekers kennis met één van de meest spectaculaire stadsuitbreidingen ter wereld: de zeventiende-eeuwse grachtengordel van Amsterdam. Deze Grachtengordel is een cluster van deze bijzondere waarden, kwaliteiten, verhalen en studies, en dus permanent in ontwikkeling; Museum Het Grachtenhuis ziet het als haar taak steeds andere en nieuwe visies daarop te presenteren.

Praktische informatie
De expositie ‘Amsterdam: een andere kijk’ is van vrijdag 15 juni tot en met zaterdag 29 juli 2018 te bezoeken in Museum Het Grachtenhuis, Herengracht 386, 1016CJ Amsterdam. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door l’Echappée Belle, ‘Une fondation pour la promotion de la culture française aux Pays-Bas’, www.echappeebelle.nl, en de boekhandel Le Temps Retrouvé, www.letempsretrouve.nl.


Tekening Marcel Bajard: nieuwbouw in het Oosterdok

www.hetgrachtenhuis.nl | www.facebook.com//MuseumHetGrachtenhuis
@MuseumHetGrachtenhuis #hetgrachtenhuis #museumofthecanals

Bij de tentoonstelling verschijnt een brochure in het Nederlands en het Engels. De vaste audiotour van Het Grachtenhuis is in acht talen beschikbaar.

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer