Nieuws

FarmersDirect Coffee geeft koffieboeren inspraak in de koffieketen

09 juni 2021

Nieuw platform innoveert koffiesector via open source blockchain en door boeren mede-eigenaar te maken

Het nieuwe bedrijf FarmersDirect Coffee wil de koffie-industrie volledig hervormen. Kennisdeling en mede-eigenaarschap, van plantage tot eindproduct, komen bij de koffieboeren te liggen. Daarnaast wordt de productieketen volledig transparant gemaakt via open source blockchain: een gedecentraliseerde online database die niet door één persoon, maar door iedereen op het netwerk wordt beheerd. De blockchain wordt vanaf vandaag in gebruik genomen.

Het doel van het platform is dus tweeledig. Enerzijds is het streven van FarmersDirect Coffee de boeren mede-eigenaar te laten worden van het bedrijf. Onderdeel van deze strategie van FarmersDirect Coffee is dat aangesloten boeren via een speciale app data kunnen delen om hun ondernemerschap en productie te verbeteren. Anderzijds wil FarmersDirect Coffee in 2023 de duurzaamheid, herkomst én kwaliteit van koffiebonen voor iedereen inzichtelijk maken.

Koffieroute volledig traceerbaar

De huidige praktijk is als volgt: nadat de koffiebonen geoogst zijn, komen ze via exporteurs, vervoerders, importeurs, branders, de exchange markt, distributeurs en inkopers bij de consument terecht. Alle betrokken partijen in de keten hanteren hun eigen marges, waarbij de koffieboeren vaak aan het kortste eind trekken. De informatie over deze route is bovendien vaak niet te traceren, waardoor er voor de consument weinig bekend is over de herkomst van de koffie.

FarmersDirect Coffee maakt de productieketen van begin tot eind transparant en gebruikt daarvoor open source blockchain technologie. De transacties worden door de gehele keten beheerd, zijn transparant en onomkeerbaar. De koffieboeren krijgen op deze manier een betere onderhandelingspositie voor de kostprijs van hun bonen. De consument kan de afgelegde route inzien door de QR-code op de verpakking te scannen.

Speciale app om voorwaarts te kunnen integreren
FarmersDirect Coffee is het eerste koffiebedrijf waar de boeren en coöperaties mede-eigenaar van het platform zijn, doordat zij (winst)aandelen verkrijgen door het leveren van koffiebonen en daarnaast de mogelijkheid hebben om extra aandelen in te kopen. Gekoppeld via de vormen zij een netwerk over drie continenten waarin zij toegang krijgen tot relevante data over elkaars oogst, fertilisatiemogelijkheden en plantagemanagement. Dit maakt grootschalige benchmarking en optimalisatie van de oogst mogelijk. Ward de Groote, mede-oprichter van FarmersDirect Coffee: ‘De grootste winst is de app voor de boeren, zodat ze zelf informatie kunnen delen, beter kunnen gaan samenwerken en inkopen, en de export zelf kunnen regelen. Het ultieme doel is dat ze zelf eigenaar van een branderij worden. Dan krijg je echt een voorwaartse slag, zoals hier gebeurt met bijvoorbeeld FrieslandCampina.’

Biologisch & CO2-neutraal
FarmersDirect Coffee heeft niet alleen de missie om de keten te verkorten, maar ook op het gebied van duurzaamheid te innoveren. ‘We willen groeien naar biologische, regeneratieve koffieteelt met duurzame aandacht voor mens en milieu. De CO2-uitstoot van onze vervoersbewegingen gaan we steeds verder terugdringen,’ zegt initiatiefnemer Cees Homburg.

Over FarmersDirect Coffee
FarmersDirect Coffee is opgericht door drie ondernemers die de koffiewereld willen innoveren en hervormen. De beste koffie op duurzame wijze geproduceerd, met een eerlijke prijs voor de boer én voor de markt. Met behulp van data en blockchain helpt FarmersDirect Coffee boeren aan lagere kosten en een betere oogst. Zo staat het bedrijf voor een compleet traceerbare en transparante koffieketen.

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer