Nieuws

Jubileumeditie Internationale Architectuur Biennale Rotterdam van start

21 september 2022

Tentoonstelling focust op rol architectuur in versnellen klimaattransitie

Donderdag 22 september start de tiende editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR). De tentoonstelling IT’S ABOUT TIME adresseert de rol van architectuur en design in de steeds urgentere klimaatcrisis. De werken van de makers vertolken lessen uit het verleden, maken de huidige balans op en schetsen een uitweg uit de crises met inspirerende ontwerpen en hoopgevende toekomstscenario’s. De jubileumeditie van de architectuurbiënnale toont onder andere installaties, foto’s en films van meer dan 75 makers van over de hele wereld, en is qua omvang de grootste tot nu toe. Van de effecten van kweekvlees tot een stedelijk model waarbij regenwater natuurrampen kan voorkomen (zie beeld boven), met een breed programma voor iedereen: van georganiseerde kinderworkshops tot tours door de wijk. De tentoonstelling is te bezoeken van 22 september tot en met 13 november in de Ferro in Rotterdam.

Saskia van Stein, directeur IABR: “De manier waarop we bouwen, wonen
en leven heeft effect op het klimaat. Tijdens deze biënnale onderzoeken architecten, stedenbouwkundigen, kunstenaars, academici en landschapsontwerpers op macro- en microniveau oplossingen voor het klimaatprobleem. Dit doen we door te leren van het verleden en hierop verder te bouwen. Maar we willen bezoekers ook inspireren om hun eigen rol te onderzoeken in de klimaattransitie door maatschappelijke en culturele thema’s te behandelen. De biënnale is er voor iedereen die zich wel eens zorgen maakt over het klimaat en een bijdrage wil leveren aan een wenselijke toekomst.”

IT’S ABOUT TIME
De tentoonstelling IT’S ABOUT TIME is samengesteld door curatoren Derk Loorbach, Véronique Patteeuw, Léa-Catherine Szacka en Peter Veenstra.
De werken in de tentoonstelling zijn opgedeeld in drie strategieën die ontwerpers kunnen volgen in strijd tegen het klimaatprobleem; ‘de versneller’, ‘de voorouder’ en ‘de activist’. De eerste categorie toont projecten die gebruik maken van slimme technologie waarmee zij de strijd aangaan met de oplopende tijdsdruk, zoals ‘de Zonneroute’ van Studio Marco Vermeulen waarbij in de bermen van de snelweg A37 een zonnepark wordt aangelegd. In de categorie ‘de voorouder’ grijpen de werken terug op ontwerplessen uit het verleden om in de verre toekomst van waarde te zijn, zoals de film ‘Great Pla(i)ns’ van Janna Bystrykh waarin Amerikaanse boeren alternatieven voor landbouw bespreken. De categorie ‘de activist’ bestaat uit kleinschalige bottom-up projecten met een groot sociaal draagvlak in buurten en wijken, zoals het onderzoek van OOZE Architects & Urbanists naar hoe Braziliaanse favela’s kunnen worden voorzien van een duurzaam watersysteem. Daarnaast worden er tours in de Rotterdamse wijk Bospolder Tussendijk georganiseerd, waarbij lokale oplossingen voor de energietransitie worden gekoppeld aan de geschiedenis van de wijk. Kinderen kunnen meedoen aan workshops waarbij de vraag wordt gesteld: “In wat voor wereld wil jij leven?” In het nabijgelegen Keilepand is de tentoonstelling FUTURE GENERATION te zien, waar de beste architectonische afstudeerprojecten worden getoond uit de periode 2018 tot 2022 van onderwijsinstellingen in Nederland en België.

Grenzen aan de groei
De aanleiding van IT’S ABOUT TIME is het rapport ‘Grenzen aan de Groei’, dat vijftig jaar geleden werd gepubliceerd door de Club van Rome. In dat rapport schetsten wetenschappers de mogelijke gevolgen van een exponentiële toename van bevolking, agrarische productie, extractie van grondstoffen, industriële productie, vervuiling en het verlies van biodiversiteit. Van Stein: “Veel van deze verwachtingen zijn uitgekomen, wat betekent dat er voor de komende vijftig jaar verandering nodig is.
Met de tentoonstelling willen we perspectief bieden en positieve toekomstscenario’s schetsen. We hopen dat iedereen naar huis gaat met een praktische take away die bij wijze van spreken de volgende dag toegepast kan worden.” Bij de officiële opening op donderdag 22 september van 16:45 uur tot 20:00 uur wordt onder andere gesproken door Chantal Zeegers (wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen in Rotterdam).

MEER NIEUWS

09-11-2022

Online marktplaats refurbed breidt productaanbod in Nederland uit met refurbished gameconsoles

Lees meer
08-11-2022

Mascha Halberstad wint Burny Bos Eigenwijsprijs 2022

Lees meer
08-11-2022

Nederlandse energiecoöperaties slaan handen ineen om energiesituatie huishoudens te verbeteren

Lees meer
03-11-2022

Boeklancering ‘Ik wil je iets vertellen’: Een prentenboek dat kinderen helpt praten over nare ervaringen

Lees meer
03-11-2022

Museumnacht Amsterdam zet dit jaar meer in op inhoudelijk programma

Lees meer