Nieuws

Lancering eerste neuroleiderschapstool voor managers in Nederland

03 februari 2016

NeuroView toont de biologische basis voor goed leiderschap

InContext lanceert NeuroView, de eerste tool in Nederland die leiderschapskwaliteiten in kaart brengt op basis van inzichten uit de hersenwetenschap. Met de lancering speelt het adviesbureau in op de opkomst van neuroleiderschap, een stroming waarbij de kennis over de werking van de hersenen wordt ingezet om betere leiders te creëren. NeuroView is gestoeld op acht basisbehoeften die binnen de hersenwetenschap in verband gebracht worden met meer vertrouwen van medewerkers en daardoor betere prestaties. Op internationaal niveau passen bedrijven als American Express en Ericsson de inzichten van neuroleiderschap al toe op de werkvloer.

De tool NeuroView is gebaseerd op onderzoek van Dr. Paul Zak, een Amerikaanse neurowetenschapper en een van de eerste onderzoekers die de relatie ontdekte tussen het hormoon oxytocine en vertrouwen en de invloed hiervan op de bedrijfsprestaties. Onderzoek van Zak laat zien dat medewerkers in een vertrouwenscultuur onder andere meer energie hebben en productiever zijn. In werksituaties waar veel vertrouwen heerst – zo meette Zak – hebben werknemers rond de 30% meer energie en plezier en 70% minder stress dan in situaties waar dit niet het geval is[1].

Oxytocine, het knuffelhormoon
“Wat opvalt aan NeuroView is dat het oplossingen biedt voor managers op basis van de wetenschap, oplossingen die ervoor zorgen dat leiders anders naar hun eigen gedrag en dat van werknemers gaan kijken”, zegt Michiel Castelijns, Managing Partner van InContext. “De tijd dat managers bij belangrijke situaties alleen vertrouwen op ratio en logica is voorbij. ‘In touch’ zijn met de gevoelens van werknemers en jouw aandeel hierin is minstens net zo belangrijk voor een productieve werkomgeving.”

Hoewel een baan vaak wordt gezien als iets dat je voor een deel doet voor geld, ervaart het brein de werkplek allereerst als een sociaal systeem. Castelijns: “Wanneer wij als mens dreiging ervaren, bijvoorbeeld als we ons ongezien voelen in een werksituatie, geven onze hersenen een alarmsignaal af. Dat is gevoelsmatig net zo pijnlijk als een klap op je hoofd. Bijkomend nadeel: de commitment en energie wordt minder en het blokkeert de mogelijkheid om creatief te zijn. Als we positieve emoties met elkaar uitwisselen, dan vermindert de dreiging en komt er oxytocine vrij in de hersenen. Dit noemen ze ook wel het knuffel-, of het vertrouwenshormoon, omdat het zorgt voor het gevoel dat je ergens bij hoort, het geeft meer vertrouwen.”

Een kijkje in de hersenen
Met neurowetenschap is voor het eerst de biologische basis voor goed leiderschap aangetoond. Er zijn acht basisbehoeften gedefinieerd die het oxytocinegehalte een boost geven en meer vertrouwen opwekken: erkenning, concrete en uitdagende doelen, empowerment, autonomie, openheid, support, ontwikkeling en integriteit. Castelijns: “Leiders kunnen direct invloed uitoefenen op de mate van vertrouwen bij hun medewerkers, en daarmee indirect op factoren als betrokkenheid, productiviteit en verloop. Als ze hun emoties tonen en met medewerkers een sterke sociale connectie delen, wordt er oxytocine aangemaakt. Maar als ze daarbij één of meer van de fundamentele behoeften negeren, blijven medewerkers ontevreden. En dat heeft een sterke invloed op de gezondheid van medewerkers en de prestaties.”

Grenzen verleggen
Leiders vervallen vaak in patronen die symptomatisch zijn voor slecht leiderschap, zoals het creëren van onduidelijkheid en onzekerheid, het inzetten van medewerkers als een productiemiddel, of het afstraffen van fouten. Met de inzichten vanuit de neurowetenschap worden deze patronen op basis van onderzoek naar hersenactiviteit weerlegd. Castelijns: “Ik las recentelijk een onderzoek waaruit bleek dat 75% van de testpersonen onterecht een negatieve uitkomst op een bepaald scenario voorspelden wanneer men zich op dat moment in een angstige of erg onzekere situatie bevond. Kun je je voorstellen wat voor een impact een angstige werkomgeving, veroorzaakt door een te kritische of ronduit negatieve leider, kan hebben.”

NeuroView geeft leiders een eerlijk en open assessment van hun kwaliteiten en vormt de basis van hun ontwikkeling als leider. “Wij helpen mensen die patronen te doorbreken en grenzen te verleggen. Het geeft de tools in handen om een positieve leider te worden die anderen inspireert.”

Neuroleiderschap in opkomst
De eerste NeuroLeadership Summit werd in 2007 georganiseerd. Het evenement is inmiddels een jaarlijkse gebeurtenis, met 450 directeuren en HR-professionals met nog 20.000 kijken online. Met de komst van NeuroView wordt voor het eerst een ‘harde’ relatie gelegd tussen het gedrag van de leidinggevende en de prestaties van de medewerker. Het vakgebied staat nog in de kinderschoenen, maar de ontwikkelingen zijn veelbelovend.

Paul J. Zak, Ph.D., is oprichter van het Center for Neuroeconomic Studies en professor in economics, psychology, and management aan Claremont University. Hij is een toonaangevende expert en wetenschapper, auteur en spreker. Hij introduceerde het begrip ‘neuroeconomics’, en is het boegbeeld van deze nieuwe discipline. Zijn laboratorium ontdekte in 2004 dat het hormoon oxytocine bepaalt wie wij vertrouwen. Zijn huidige onderzoek heeft aangetoond dat oxytocine verantwoordelijk is voor vertrouwen en empathie. Zak noemt oxytocine dan ook het ‘moral molecule’.

[1] Bron: https://www.envisialearning.com/360_degree_feedback/neuro_view

MEER NIEUWS

01-09-2023

Kleur in de keuken: Kvik introduceert designs in mistig blauw en arizona beige

Lees meer
22-08-2023

Onderzoek online marktplaats refurbed: 86% van de Nederlanders bekend met term refurbished

Lees meer
17-08-2023

Theatercollectief Nineties presenteert samen met Nic Bruckman Projecten lunchvoorstelling Vast

Lees meer
15-08-2023

Pride voorbij? Nee! 4 tips om je inclusieve boodschap het hele jaar door uit te dragen

Lees meer
14-08-2023

Ophef! 6 opvallende communicatiemomenten in de sport

Lees meer