Laureaten Heineken Young Scientists Awards 2024 bekend
Een eerbetoon aan vier veelbelovende jonge onderzoekers
Econometrist Kevin ten Haaf, historicus Lorena De Vita, evolutiebioloog Casper van der Kooi en ontwikkelingspsychologe Manon van Scheppingen ontvangen de Heineken Young Scientists Awards 2024. De jury prijst de vier jonge wetenschappers voor hun uitmuntende werk waarmee zij een voorbeeld zijn voor andere jonge onderzoekers.
Om jong wetenschappelijk talent te eren voor hun uitstekende prestaties, heeft Charlene de Carvalho-Heineken in 2010 de Heineken Young Scientists Awards in het leven geroepen. Sindsdien wordt de prijs elke twee jaar toegekend aan vier veelbelovende jonge onderzoekers, verbonden aan een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut en werkzaam binnen een van de volgende domeinen: Medical/Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences. Als beloning ontvangt elke laureaat een vrij besteedbaar geldbedrag van €15.000.
Kevin ten Haaf
Laureaat Heineken Young Scientists Award, domein Medical/Biomedical Sciences
In Europa is al langer de wens om longkankerscreening op te starten. Vroege opsporing van kanker kan veel gezondheidswinst opleveren. Maar hoe zetten regeringen dit efficiënt in? Dit is waar econometrist Kevin ten Haaf (1988) van het Erasmus MC in Rotterdam zich mee bezighoudt. Met behulp van wiskundige modellen ontwikkelt hij gepersonaliseerde screeningsprogramma’s die landen helpen om hoog-risicogroepen te identificeren en de ziekte op een effectieve manier vroeg te detecteren.
Lorena De Vita
Laureaat Heineken Young Scientists Award, domein Humanities
Onderzoek binnen internationale betrekkingen focust zich vaak op conflicten, maar historicus Lorena De Vita (1987) van de Universiteit Utrecht pakt het anders aan. Zij focust zich niet op de geschiedenis van het conflict zelf, maar de periode erna. Specifiek op de verzoening in de nasleep van massale mensenrechtenschendingen, zoals de Holocaust. Met deze unieke benadering van haar vakgebied draagt ze bij aan het hedendaagse begrip van de context en de voorwaarden rondom verzoening en herstel.
Casper van der Kooi
Laureaat Heineken Young Scientists Award, domein Natural Sciences
Waarom hebben bloemen en vlinders de kleuren die ze hebben? En hoe ontstaan ze? Hier houdt evolutiebioloog Casper van der Kooi (1990) van de Rijksuniversiteit Groningen zich dagelijks mee bezig. Vanuit zijn eigen kas in Groningen bestudeert hij hoe bloemen en dieren, zoals vlinders, aan hun kleuren komen en hoe die kleuren gebruikt worden om bestuivers of partners aan te trekken. Dankzij zijn werk begrijpen we nu beter hoe planten en dieren, en dieren onderling met elkaar communiceren.
Manon van Scheppingen
Laureaat Heineken Young Scientists Award, domein Social Sciences
Lang werd gedacht dat onze persoonlijkheid op volwassen leeftijd volledig ontwikkeld is, maar tegenwoordig weten onderzoekers beter. Mede dankzij ontwikkelingspsychologe Manon van Scheppingen (1988) van Tilburg University, die persoonlijkheidsveranderingen bij jongvolwassenen onderzoekt. Zo kijkt ze in hoeverre belangrijke levensgebeurtenissen, zoals het krijgen van een kind en trouwen, van invloed zijn. Hierdoor begrijpen we beter waar verschillen in persoonlijkheden vandaan komen.
Laureaten Heinekenprijzen 2024
De Heineken Young Scientists Awards maken deel uit van de Heinekenprijzen, de grootste internationale wetenschapsprijzen van Nederland. Dit jaar staan de Heinekenprijzen speciaal in het teken van de prijs waar het 60 jaar geleden mee begon: de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica. Op vrijdag 27 september 2024 vindt de feestelijke uitreiking van de prijzen plaats in het Rijksmuseum in Amsterdam. Naast bovengenoemde laureaten, ontvangen biochemici Ruedi Abersold en Matthias Mann de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2024.
Vorige editie werden de Heineken Young Scientists Awards toegekend aan Laura Kervezee (Medical/Biomedical Sciences), Fleur Jongepier (Humanities), Jordi Tura i Brugués (Natural Sciences) en Liesbeth van Vliet (Social Sciences).