Nieuws

Laureaten Heinekenprijzen 2022 bekend

08 juni 2022

Biochemicus Carolyn Bertozzi, beeldend kunstenaar Remy Jungerman, biomedicus Vishva M. Dixit, historicus Sunil Amrith, klimaatwetenschapper Carl Folke en cognitief neurowetenschapper Kia Nobre ontvangen de Heinekenprijzen 2022. De awards worden aan de laureaten uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam op donderdag 29 september 2022.

Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica: Carolyn Bertozzi
Carolyn Bertozzi, hoogleraar scheikunde en hoogleraar chemische systeembiologie aan de Stanford-universiteit, ontvangt de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2022. De prijs eert haar baanbrekende onderzoek naar de communicatie tussen cellen en methoden om deze te beïnvloeden.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst: Remy Jungerman
Beeldend kunstenaar Remy Jungerman ontvangt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2022. De jury prijst de in Suriname geboren kunstenaar om de manier waarop hij in zijn werk tradities uit meerdere culturen op oorspronkelijke wijze weet te combineren. Dit zorgt voor een unieke stijl en voor een gelaagdheid van zijn werk, die de kijker aan het denken zet.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde: Vishva M. Dixit
Vishva M. Dixit, vicepresident van de afdeling Early Discovery Research van Genentech, ontvangt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2022. De prijs eert zijn baanbrekende biomedische onderzoek naar apoptose, het proces van geprogrammeerde celdood, en necrose waarbij de celdood door factoren buiten de cel wordt veroorzaakt, zoals een infectie of een trauma. Zijn ontdekkingen hebben als katalysator gewerkt voor nieuwe klinische behandelingen, waaronder immuuntherapie bij kankerpatiënten.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap: Sunil Amrith
Sunil Amrith, hoogleraar geschiedenis aan de Yale-universiteit, ontvangt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2022. De prijs eert zijn zoektocht naar de historische oorsprong van de grote ongelijkheid die er is tussen en binnen landen én de koppeling die hij daarbij maakt met de gevolgen van de klimaatverandering.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen: Carl Folke
Carl Folke, directeur van het Beijer-instituut voor ecologische economie en oprichter en bestuursvoorzitter van het Stockholm Resilience Centre, ontvangt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2022. De prijs eert zijn pioniersrol bij de integrale benadering van duurzaamheidsvraagstukken. De milieuwetenschapper stelde als een van de eersten dat de maatschappij en de natuur als één geheel moeten worden onderzocht, om de veerkracht van de sociale en ecologische systemen op aarde te behouden.

C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen: Kia Nobre
Kia Nobre, hoogleraar translationele cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Oxford, ontvangt de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen 2022. De prijs eert haar innovatieve aanpak om het menselijk brein in beeld te brengen en te begrijpen én de impact van dit werk op talrijke deelgebieden van de cognitieve neurowetenschappen, zoals aandacht, werkgeheugen, langetermijngeheugen en taal.

Fotocredits: Bram Belloni

MEER NIEUWS

01-09-2023

Kleur in de keuken: Kvik introduceert designs in mistig blauw en arizona beige

Lees meer
22-08-2023

Onderzoek online marktplaats refurbed: 86% van de Nederlanders bekend met term refurbished

Lees meer
17-08-2023

Theatercollectief Nineties presenteert samen met Nic Bruckman Projecten lunchvoorstelling Vast

Lees meer
15-08-2023

Pride voorbij? Nee! 4 tips om je inclusieve boodschap het hele jaar door uit te dragen

Lees meer
14-08-2023

Ophef! 6 opvallende communicatiemomenten in de sport

Lees meer