Nieuws

Online marktplaats refurbed tekent Europees convenant kwaliteitsrichtlijnen refurbished elektronica

21 juni 2022

Refurbed stelt samen met mede EUREFAS-leden kwaliteitseisen voor refurbishment markt

Refurbed, online marktplaats voor refurbished elektronica, ondertekent samen met de 17 andere leden van de European Refurbishment Association (EUREFAS), een convenant om de kwaliteitsrichtlijnen van opgeknapte elektronische producten te standaardiseren. Tegen het jaar 2023 moeten deze richtlijnen de norm zijn. Met het convenant wil de relatief nieuwe industrie werken aan een toenemend vertrouwen van de consument in refurbished elektronische apparaten. Met als doel bij te dragen aan de beweging richting meer milieuvriendelijke producten en een circulaire economie.

Samen met haar zeventien leden zet EUREFAS zich in voor strengere richtlijnen rondom het reviseren van elektronische apparaten in heel Europa, met name van smartphones. In mei van dit jaar kwamen de leden samen in Brussel voor de jaarlijkse algemene vergadering. Naast de nieuwe richtlijnen was een belangrijk aandachtspunt van de vergadering de deelname aan de Right to Repair-beweging. Dit is een community die de industrie wil aansporen producten te maken die makkelijker te
repareren zijn en consumenten wil aanmoedigen hun consumptiegedrag te veranderen in de richting van duurzamere producten.

Samen met de sector werken aan gezamenlijke missie
Refurbed is sinds vorig jaar lid van EUREFAS. Kilian Kaminski, medeoprichter van refurbed en voorzitter van de werkgroep Communicatie: “Als lid van EUREFAS krijgen we de kans om samen met onze concurrenten en partners op Europees niveau richtlijnen op te stellen voor een relatief nieuwe industrie. Hierdoor kunnen we met de leden een gezamenlijke duurzame missie nastreven. Als medeoprichter van refurbed is mijn doel vanaf het begin geweest klanten duurzame opties te bieden zonder dat zij hoeven in te leveren op kwaliteit. Door samen met andere partijen normen op te stellen kunnen we de refurbishment markt betrouwbaarder maken en daarmee bijdragen aan het vormgeven van een groenere toekomst.”

Convenant voor een betrouwbare industrie
Met het ondertekenen van het convenant verbinden de leden van EUREFAS zich ertoe maatregelen te nemen om hun bedrijfsmodellen te verbeteren
en zo samen te werken aan een kwalitatief hoogstaande sector voor refurbished elektronische apparaten. De aangesloten partijen beloven onder meer e-waste, koolstofuitstoot en overconsumptie van grondstoffen te verminderen en te streven naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering. Ook beloven ze het hergebruik van elektronische apparatuur te maximaliseren en in het refurbishment proces uitsluitend gebruik te maken van originele of compatibele reserveonderdelen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het waarborgen van de privacy van de consument, het bieden van goede garanties en het testen van de producten. Lees hier het volledige convenant.

Augustin Becquet, voorzitter van EUREFAS: “Er zijn nog geen Europese normen voor gereviseerde elektronica. De door alle EUREFAS-leden ondertekende verbintenis is een belangrijke stap om de industrie betrouwbaarder te maken en consumenten in staat te stellen weloverwogen, duurzame aankoopbeslissingen te nemen. Hiermee
maken we vanuit onze industrie circulaire economie mogelijk”.

EUREFAS telt op dit moment negen vertegenwoordigde landen en zeventien leden. Naast refurbed zijn andere leden onder meer Recommerce, ReWare, Tech2Com, Foxway, Olinn, Omocom, Panzerglass, Asgoodasnew, Backmarket, ReBuy, ITC (ReCall First Hand), Swappie, AfB Group, Enjoy Recondizionati/Prestige Group, FixFirst en Remarketed.

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer