Nieuws

Opnieuw recordjaar voor Batavia Stad Fashion Outlet in 2023

14 februari 2024

Winkelopeningen van premium merken, hogere bezoekersaantallen en groei in consumentenbestedingen

Batavia Stad Fashion Outlet, dochteronderneming van VIA Outlets, heeft in 2023 wederom een recordomzet behaald. De merkenomzet van het outlet centre is met 13,7% gestegen ten opzichte van 2022, mede dankzij een toename van het aantal bezoekers met 7,6% en 40 nieuwe huurovereenkomsten met merken. Vorig jaar behaalde Batavia Stad ook al een recordomzet ten opzichte van recordjaar 2019.

Otto Ambagtsheer, CEO van VIA Outlets: “Batavia Stad Fashion Outlet bereikte in 2023 opnieuw een recordomzet. Mede dankzij de implementatie van onze 3R groeistrategie van remodelling, remarketing en remerchandising. Deze strategie heeft niet alleen een groot aantal topmerken aangetrokken, maar ook de algehele bezoekerservaring in Batavia Stad verbeterd.”

Nieuwe topmerken, pop-up stores en een succesvol loyaliteitsprogramma
In 2023 openden Zadig & Voltaire, The North Face, Timberland, Swarovski en Name It winkels in Batavia Stad. Zij vormden daarmee een aanvulling op het bestaande assortiment van premium merken zoals Armani, Le Creuset, Michael Kors, Maje, Polo Ralph Lauren en Sandro. Daarnaast hebben de pop-up stores bijgedragen aan het succes van Batavia Stad in 2023. Zo was de pop-up store van premium lifestyle merk FOUR tijdens Black Friday een enorm succes. Op piekmomenten stonden bezoekers, voornamelijk Gen Z’ers, meer dan vier uur in de rij voor dit merk.

In het afgelopen jaar werd een recordaantal Batavia Stad-bezoekers lid van Fashion Club, het loyaliteitsprogramma van het outlet centre. Ten opzichte van 2022 schreven 10% meer bezoekers zich in om te kunnen profiteren van extra voordelen en kortingen. Daarnaast vonden steeds meer toeristen uit binnen- en buitenland hun weg naar Lelystad. In 2023 steeg de belastingvrije verkoop aan bezoekers van buiten de EU in Batavia Stad met 45% ten opzichte van het jaar ervoor. Dat het toerisme in de lift zit, werd ook bevestigd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Zij zagen de instroom van internationale gasten in Nederland in 2023 met 30% stijgen ten opzichte van 2022.

Ook recordjaar VIA Outlets
Moederonderneming VIA Outlets, eigendom van de Nederlandse institutionele belegger APG, bereikte in 2023 een nieuw hoogtepunt met een omzet van €1,36 miljard. Een stijging van 11,5% ten opzichte van 2022. De elf centres in negen Europese landen van het outletmerk ontvingen in 2023 in totaal meer dan 30 miljoen bezoekers. VIA Outlets is al tien jaar de snelst groeiende eigenaar-exploitant van premium outlet centres op basis van het verhuurbaar oppervlak (VVO) op het Europese vasteland.

Test met online outlet shopping
Batavia Stad is ook de eerste binnen het VIA Outlets portfolio met een online outlet shopping portal test als antwoord op de groeiende voorkeur van consumenten voor omnichannel retailing. Chris Janse, Centre Director van Batavia Stad Fashion Outlet, voegt toe: “Omnichannel retailing, of de hybride samensmelting van de fysieke en online winkelervaring, is de weg vooruit. Het uitgangspunt van het platform is dat onze gasten op elk moment van de dag en vanuit het comfort van hun eigen huis dezelfde kwalitatieve winkelervaring kunnen beleven die Batavia Stad Fashion Outlet persoonlijk biedt.”

KEYWORDS

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer