Rake Vragen aan Inouk Boerma
Bij De Wolven raken we met verhalen die positief bijdragen. Rake verhalen, voor mensen, organisaties en merken. En het liefst ook voor de wereld. En dat is precies waar we in deze nieuwe rubriek nieuwsgierig naar zijn: welke verhalen raken ons, en hoe komt dat?
Deze keer in onze rubriek: we Inouk Boerma. Inouk is Associate Lector Lezen bij Hogeschool IPABO. Ze zet zich in voor effectief leesonderwijs op de basisschool en het bevorderen van het leesplezier van kinderen en (aankomend) leerkrachten.
Welk nieuws heeft jou de laatste tijd het meest, of onverwachts, geraakt?
“Ik had liever met iets positievers willen antwoorden, maar ik kan er niet omheen: het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie. Hierin staat vastgelegd dat de BTW op boeken wordt verhoogd naar 21% én dat er flink wordt bezuinigd op het hoger onderwijs en de wetenschap. Kortom, mijn vakgebied komt er bekaaid vanaf. Hoewel de coalitiepartijen nadrukkelijk wijzen op het belang van kansengelijkheid en de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen, valt dit niet te rijmen met de beleidsplannen. Hoe kunnen de didactische vaardigheden op het gebied van lezen, schrijven en rekenen van aankomende leerkrachten verbeterd worden als er minder geld is voor onderzoek en onderwijs?”
“Een klein lichtpuntje was het tegengeluid dat vrijwel direct klonk vanuit het onderwijs en de culturele sector. Met name in kranten en op sociale media. Of het echt impact heeft weet ik niet, maar het geeft toch moed.”
Hoe probeer jij anderen positief te raken?
“Door me hard te maken voor het belang van lezen voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen, zeker met het oog op kansengelijkheid. Boeken zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn, maar helaas is dat op dit moment niet het geval. Hier zie ik de effecten van terug in mijn werk, waar ik wordt geconfronteerd met kansenongelijkheid onder jongeren. Al op de basisschool zijn duidelijke verschillen zichtbaar tussen leerlingen. Bijvoorbeeld door de mate waarin ze thuis bezig zijn met lezen en schrijven, of simpelweg door de hoeveelheid spullen die ze hiervoor tot hun beschikking hebben. Met ons lectoraat Lezen zoeken we hiervoor concreet naar oplossingen, door middel van onderzoek en praktische lestoepassingen in de klas streven we ernaar dat ieder kind goed leert lezen.”
Welke rake actie uit jouw vakgebied is je bijgebleven?
“Gelukkig gebeurt er veel positiefs en heb ik genoeg inspirerende acties om uit te kiezen. Ik moet gelijk denken aan de initiatieven die worden opgezet ter bevordering van lezen: voorleesmiddagen, gratis lidmaatschappen van bibliotheken en campagnes als Geef een (prenten)boek cadeau, waarbij ieder voorjaar een jeugdboek en een prentenboek beschikbaar wordt gesteld voor een klein bedrag.”
“Ook binnen IPABO zijn er recent een paar mooie ontwikkelingen geweest. Zo hebben we dit jaar de afstudeerrichting Lezen geïntroduceerd, waarvan de eerste afstudeeronderzoeken zijn afgerond. Bij het lezen van die onderzoeken heeft het me geraakt hoe de toewijding en passie voor het vak er bij de studenten vanaf spat. Het bijzondere hieraan is dat de studenten een ontwerp maken, bijvoorbeeld een lessenserie of een bepaalde aanpak op het gebied van lezen, en deze gelijk toepassen in de klas. Zo heeft een student een spel ontwikkeld, getest en ingezet in de klas ter bevording van de leesvaardigheid van leerlingen. En het meest bijzondere hieraan was: het effect was gelijk terug te zien in de resultaten van de leerlingen.”