Nieuws

ScaleUp Dashboard 2023: voor het eerst in jaren weer meer snelgroeiende bedrijven in Nederland

15 december 2023

Het aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland is in 2022 voor het eerst sinds jaren weer gestegen, met 8,3% . Dit blijkt uit het ScaleUp Dashboard 2023 dat vandaag door het Erasmus Centre for Entrepreneurship in samenwerking met Rotterdam School of Management is gepubliceerd. Na een aantal jaren van flinke krimp is het aantal snelgroeiende bedrijven toegenomen tot 2.805 en komt daarmee op het hoogste punt sinds 2020.

“Ondanks dat een aantal snelgroeiende bedrijven het afgelopen jaar in zwaar weer terecht kwamen, zoals recent Qwic en eerder van VanMoof, gaat het door de bank genomen beter. Uit het omvallen van deze bedrijven zijn ook belangrijke lessen te trekken. Groeiende bedrijven moeten snel de transitie maken naar schalen – het sneller toevoegen van omzet dan de kosten met een uitbreidende organisatie – in plaats van een onnodig agressieve groeistrategie. Dat maakt bedrijven minder kwetsbaar, ook in moeilijke omstandigheden,” aldus dr. Justin Jansen, hoogleraar Corporate Entrepreneurship en scaleup specialist professor.

De belangrijkste inzichten uit het ScaleUp Dashboard

  • De snelgroeiende bedrijven hebben bijna 10% meer banen gecreëerd dan voorgaande jaren. Tussen 2019 en 2022 groeiden deze bedrijven met bijna 215.000 FTE’s.
  • De helft van het Nederlandse bedrijfsleven staat stil in haar ontwikkeling of krimpt zelfs. Het betreft zo’n 45% van alle Nederlandse bedrijven die krimpen. Het lukt slechts één op de twintig bedrijven groter dan tien werknemers om snel te groeien. Snelle groei is daarmee de uitzondering.
  • Daarnaast stagneert het aantal snelgroeiende bedrijven onder leiding van ten minste één vrouwelijke ondernemer rond de 10%.
  • Noord-Holland en met name Amsterdam (14%) zijn hofleverancier van snelgroeiende bedrijven. Bijna een kwart van alle snelgroeiende bedrijven is gevestigd in deze provincie. Zuid-Holland (23,4%) en Noord-Brabant (15,5%) volgen op gepaste afstand

Uitdagingen en nieuwe kansen in de markt
Snelgroeiende bedrijven zijn cruciaal voor regionale en nationale economieën als banenmotor, maar ook als katalysator voor innovatie en transitie. Ze zijn een voorbeeld voor andere bedrijven om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden, maar ondervinden daardoor vaak ook grote uitdagingen om snelle groei te kunnen handhaven. Zo is het in de huidige markt moeilijker om nieuwe financiering te verkrijgen en nieuw talent aan te trekken. Het is daarom opvallend dat het aantal snelgroeiende bedrijven desondanks sterk is gestegen. Nieuwe cijfers moeten laten zien of deze trend zich kan doorzetten, maar de huidige trend stemt positief. Tot dusver blijkt dat de moeilijkere omstandigheden juist zorgen voor reëlere en minder risicovolle bedrijfsstrategieën.

“De opkomst van nieuwe technologieën en verdienmodellen biedt veel snelgroeiende bedrijven genoeg kansen om te blijven excelleren, stelt Jansen. “Er liggen nog steeds kansen voor het oprapen voor snelgroeiende bedrijven in Nederland. Met name AI brengt mogelijkheden om nieuwe vormen van waarde te bieden en klanten op een vernieuwende manier te bedienen. Daarnaast biedt dezelfde technologie snelgroeiende bedrijven ook de mogelijkheid om bedrijfsprocessen te verbeteren en kosten te verlagen. Uitdagende tijden vragen bovendien om innovatief ondernemerschap en sterk leiderschap. Daar zit de crux.”

Over het ScaleUp Dashboard:

  • Het ScaleUp Dashboard is een jaarlijks een terugkerend onderzoek naar de snelgroeiende bedrijven van Nederland (Eng. High-Growth Firms).
  • Een snelgroeiend bedrijf is een onderneming die gemiddeld met 20 procent of meer in werknemers (FTE’s) gedurende een meetperiode van drie jaar is gegroeid.
  • Om als snelgroeiend bedrijf te worden aangemerkt, moet een bedrijf aan het begin van de meetperiode minimaal 10 FTE’s hebben.
  • De snelgroeiende bedrijven zijn geïdentificeerd op basis van de meeste recente data van het Centraal Bureau voor Statistiek over een groeiperiode van drie jaar, 2019-2022.

Lees het volledige ScaleUp Dashboard 2023 hier.

KEYWORDS

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer