Nieuws

Thema Cinekid Festival 2023 bekend

30 mei 2023

Cinekid nodigt met thema ‘Is dit echt?’ kinderen uit om AI te ontdekken 

Het thema van Cinekid Festival 2023 is ‘Is dit echt?’, geïnspireerd op de toenemende invloed van artificiële intelligentie (AI). Met een sterke focus op het vertellen van verhalen, verkent Cinekid Festival samen met kinderen de impact van onder andere AI op media, film, beeldtaal, storytelling, interactie en creatie. Ook in het Cinekid MediaLab is het thema duidelijk zichtbaar. De jonge bezoekers krijgen de kans om zelf te experimenteren met AI en de grens tussen echt en nep te onderzoeken. Kinderen kunnen op een speelse manier ontdekken wat de impact van de groeiende invloed van AI en innovatieve mediatechnologie is. In het MediaLab, dat dit jaar voor de 25e keer plaatsvindt, worden workshops gegeven en interactieve kunstinstallaties van zowel toonaangevende kunstenaars als nieuw talent tentoongesteld. Het Cinekid Festival, ’s werelds grootste media- en filmfestival voor kinderen, is tijdens de herfstvakantie in het hele land te bezoeken van 15 t/m 29 oktober.

OpenAI en ChatGPT hebben grote invloed op film en media
Het thema ‘Is dit echt?’ reflecteert op de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van AI. “AI is ons dagelijks leven binnen gedenderd. We zijn allemaal erg aan het nadenken over wat goed en niet goed is aan de impact van deze technologie, terwijl de ontwikkelingen in een razend tempo doorgaan. OpenAI, ChatGPT, maar ook visuele AI-tools hebben een grote invloed op het maakproces van film en media. Volwassenen benaderen het vaak heel cognitief, terwijl kinderen meer vanuit nieuwsgierigheid kijken. Daarom nodigt Cinekid Festival met ‘Is dit echt?’ kinderen uit om AI als bondgenoot te zien, maar ook om te onderzoeken wat de impact van bijvoorbeeld deepfake video’s, 3D-captions en fake nieuws is,” aldus Heleen Rouw, directeur van Cinekid.

Mixoloog en Criaturas A.I.asticas
Het Cinekid MediaLab is onderdeel van het Cinekid Festival. Al 25 jaar is het de plek waar kinderen en jongeren door middel van kunst, media en technologie op een creatieve manier met maatschappelijke vraagstukken aan de slag gaan. Dit jaar worden er twaalf interactieve multimedia-installaties tentoongesteld. Twee installaties van het programma zijn al bekend. De eerste installatie is het nieuwe werk ‘Mixoloog’ van Studio APVIS. Deze interactieve tafel, waarmee een fantasierijke animatiewereld gecreëerd en verkend kan worden, heeft de ‘Cinekid x Amarte MediaLab 2023 Open Call’ gewonnen en een bedrag van 12.000 euro om het werk te realiseren. De tweede kunstinstallatie genaamd ‘Criaturas A.I.asticas’ is van Corina Vettore Gimenez en Lucile Prem Soliman, studenten Interactive Media Design van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). De installatie, waarbij een analoog mix-dier door AI omgetoverd wordt tot nieuw dier en door kinderen in een fantasiewereld wordt geplaatst, zal in samenwerking met Cinekid worden ontwikkeld. Naast de twaalf interactieve installaties worden er ook workshops gegeven en zijn er verschillende games te spelen.

De hoofdlocatie van Cinekid Festival in Amsterdam Noord op het Buikslotermeerplein heeft het grootste Cinekid MediaLab, zo’n 1000 m² en is en is van zaterdag 21 t/m vrijdag 27 oktober open voor publiek. Daarnaast zijn er zes landelijke theaters die een ’satelliet-locatie’ zijn met een eigen MediaLab.

Benieuwd naar meer informatie over het Cinekid Festival? Kijk op www.cinekid.nl.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer