Nieuws

Wetenschapstijdschrift New Scientist lanceert 100e nummer

13 mei 2022

Een ode aan honderd jaar wetenschap in Nederland en België

Het wetenschapstijdschrift New Scientist lanceert op donderdag 19 mei zijn honderdste nummer. Het maandblad is uitgegroeid tot een wetenschappelijk platform dat zowel via online- als offlinekanalen een podium biedt aan onderzoekers die met hun ideeën de wereld veranderen. Met deze inhoud bereikt New Scientist al bijna tien jaar bevlogen wetenschapsliefhebbers in Nederland en in België.

  • In het extra dikke jubileumnummer komen de mooiste wetenschappelijke bijdragen van Nederlandse en Belgische bodem van de afgelopen honderd jaar aan bod. Zoals het onderzoek van etholoog Niko Tinbergen naar het gedrag van diersoorten – of het nu over de nestbouw van stekelbaarsjes gaat of het tonen van dickpics door de directeur voetbalzaken.
  • Het nummer blikt ook vooruit: acht topwetenschappers vertellen welke onderzoekstalenten hun stempel gaan drukken op de toekomst.
  • Redacteuren zijn in het archief gedoken om te checken welke verwachtingen en voorspellingen uit de afgelopen honderd nummers overeind blijven en welke quatsch zijn.
  • En het wordt duidelijk dat in de Lage Landen amateurs enorm veel bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Zo ontdekte de Limburgse onderwijzeres Hanny van Arkel een reflectienevel in het sterrenbeeld Kleine Leeuw, nu bekend als ‘Hanny’s Voorwerp’. En de jongste sabeltandtijger van Europa werd gevonden door een Urker visser.
  • De honderdste editie bevat bovendien een bonte mix aan actuele wetenschappelijke ontwikkelingen: van een interview met wiskundige Miranda Cheng, die in honderd dimensies denkt, tot een stuk over dieren die op vlotten de oceaan zijn overgestoken. En van geestverruimende ervaringen tot de toekomst van bier

Ideeën van vandaag, die de wereld van morgen vormgeven
Hoofdredacteur Jim Jansen: “New Scientist is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwaardig wetenschapsplatform. Ik ben trots dat we ons publiek via steeds meer kanalen de meest fascinerende, relevante en diepgravende verhalen uit de wetenschap brengen. Daarnaast is het belangrijk dat we daarmee de grote waarde van de wetenschap voor onze samenleving blijven benadrukken. In de media is er vooral aandacht voor wetenschap om actuele gebeurtenissen van duiding te voorzien – denk aan de coronacrisis. Maar wetenschap is vooral een zaak van de lange termijn. Wat begint als een wild idee, kan ooit de wereld volledig veranderen. Dat is waar we ons in New Scientist op richten. Welke ideeën van vandaag gaan de wereld van morgen vormgeven?”

New Scientist 100 verschijnt op donderdag 19 mei 2022. Liefhebbers van wetenschap en andere geïnteresseerden kunnen hier een exemplaar reserveren.

Over New Scientist
In 1932 verscheen het Nederlandstalige tijdschrift onder de titel Natuur & Techniek, later Natuurwetenschap & Techniek, NWT en NWT Magazine, waarna het in 2013 veranderde in New Scientist. Een jaar later werd Jim Jansen hoofdredacteur. In het verleden zijn André Kuipers en Robbert Dijkgraaf gasthoofdredacteur geweest. Het doel van het tijdschrift is om wetenschap toegankelijker te maken zodat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten. Zo organiseert het blad, samen met Lowlands, jaarlijks het programma Lowlands Science op het muziekfestival. En jaarlijks wordt het Gala van de Wetenschap georganiseerd met bekende ambassadeurs, zoals natuurkundige en politicus Robbert Dijkgraaf, neuropsycholoog Erik Scherder en hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets op het podium.

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer