Nieuws

Nivon vernieuwt wandelgidsen Trekvogel- en Pieterpad en lanceert Stellingenpad

10 mei 2022

Bekendste LAW’s gewijzigd in route en 234 km aan nieuwe route Stellingenwerven

Nivon komt met nieuwe uitgaves van de wandelgidsen van twee van de bekendste lange-afstand-wandelpaden van Nederland: het Pieterpad (deel 1) en het Trekvogelpad. De natuurvrienden van Nivon vernieuwden de routes en actualiseerden de inhoud met tips en informatie over de natuur, cultuurhistorie en dieren in de omgeving. Het Pieterpad is in route ruim 30 kilometer gewijzigd en daarmee nu officieel de 500 kilometer gepasseerd. Ook lanceert Nivon het Stellingenpad, een compleet nieuwe route van 234 kilometer dat eindigt en begint in Appelscha, Friesland. Nivon is eigenaar van veertien wandelpaden in Nederland van in totaal ruim 4000 kilometer en biedt tevens overnachtingsmogelijkheden langs de routes.

Kwalitatieve impuls Pieterpad
Het eerste deel van het Pieterpad, welke wordt beschreven in de nieuwe gids, loopt van Pieterburen in de provincie Groningen naar Vorden, tien kilometer buiten Zutphen. De gids bevat ruim 30 kilometer aan gewijzigde routes. “We onderzoeken voortdurend hoe we de routes van onze gidsen nóg aantrekkelijker kunnen maken. Zo ontvangen we regelmatig tips van wandelaars,” vertelt Maarten Goorhuis, auteur van de gids en zoon van grondlegster van het Pieterpad. “We kregen bijvoorbeeld een verzoek
om de route langs de oude monumentale boerderij op de wierde van Maarhuizen te laten lopen, een prachtige plek. Er was alleen geen doorgaande route mogelijk omdat er maar één brug lag naar de wierde.
Om een doorgaande route mogelijk te maken is er een tweede brug geplaatst en nu loopt de route langs deze prachtige boerderij.”

Naast wijzigingen in de routes, is de vormgeving gemoderniseerd en bevat het boekje meer beeldmateriaal. Om de gids langer houdbaar te maken, is de informatie over openbaar vervoer, horeca en accommodaties anders ingericht. Nu wordt de wandelaar via een QR-code verwezen naar de juiste pagina op de website met de meest actuele informatie. Ook is er een proloog toegevoegd. “Een warmlopertje”, noemt Goorhuis dat, “omdat beginpunt Pieterburen dicht bij het wad ligt, is dat natuurlijk een uitgelezen kans om je wandeling een klein stukje uit te breiden naar de kust.”

Een pad voor de vogelminnende wandelaar
Het Trekvogelpad is het langste natuurpad van Nederland en doorkruist het land van west (Bergen aan Zee) naar oost (Enschede), of andersom natuurlijk. Paula Huigen van Vogelbescherming Nederland heeft de nieuwe editie voorzien van de meest actuele vogel-informatie: “Het aantal broedparen ooievaars is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat zijn er nu meer dan 1.300. Of de visarend, die was voorheen alleen als doortrekken in ons land bekend maar nu ook als broedvogel. In de nieuwe gids is al deze informatie up-to-date.” Volgens Paula is in geen enkel jaargetijde een wandeling over het Trekvogelpad hetzelfde. “Waar de bosuil in februari op de eieren zit, kan de boerenzwaluw in september nog een nest voortbrengen. In mei is de piekmaand van de vogelzang, terwijl in juni de eerste koekoeken richting Afrika vliegen en eind juli de gierzwaluwen vertrekken. Daarentegen vliegen in september veel van onze andere zomergasten zuidwaarts en dan is er begin oktober nog de grote doortrek van vogels uit noordelijke streken,” licht Paula toe. “Als je ervoor openstaat en je ogen en oren de kost geeft, is er dus altijd wat te beleven.”

Gloednieuwe wandelroute door stellingwerven
De allereerste gids van het nieuwe Stellingenpad leidt wandelaars door
de Stellingwerven. Een gebied dat zich uitstrekt over het zuidoosten
van Friesland, de westrand van Drenthe en de kop van Overijssel. Een kleinschalig, afwisselend landschap waar mensen van oudsher geen Fries maar vooral ‘Stellingwarfs’ spreken. Bovendien een omgeving met een bijzonder verhaal: zo was het in de late middeleeuwen geruime tijd een autonome vrije boeren-republiek met een eigen rechtstaat. In de gids staat meer informatie over de geschiedenis, taal en cultuur in het gebied.

Algemene informatie wandelgidsen

Het Pieterpad (deel 1)
Het Pieterpad deel 1 bevat 239 kilometer aan wandelroute, opgedeeld in
13 dagettapes. De gids is ontwikkeld door Stichting Pieterpad en wordt uitgegeven door Nivon. De nieuwe uitgave is de tiende druk van de Pieterpad-wandelgids en te koop in elke boekhandel en via de webshop van Nivon en Stichting Pieterpad.

Het Trekvogelpad
Het Trekvogelpad bestaat uit 414 kilometer wandelpaden opgedeeld in 22 dagettapes. De gids is ontwikkeld in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. De nieuwe uitgave is de zesde druk van de Trekvogelpad-wandelgids en vanaf 10 mei online te koop in elke boekhandel en via de webshop van Nivon.

Het Stellingenpad
De wandelgids van het nieuwe Stellingenpad bevat 263 kilometer aan wandelroutes opgedeeld in 15 dagettapes. De eerste druk van de gids is vanaf 24 april te koop via de webshop van Nivon.

Prijs gidsen: €19,90, Nivonledenprijs: €13,30

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer