Nieuws

Kunstenaars bouwen zandsculpturen voor de ogen van bezoekers in dierentuin GaiaZOO

28 april 2022

De opbouw van het Limburgse zandsculpturenfestival kan live worden gevolgd

In de Limburgse dierentuin GaiaZOO zijn de voorbereidingen voor het zandsculpturenfestival ‘ZOO van ZAND’ gestart. Aankomende vijf weken worden op verschillende plekken in het park tien zandsculpturen gebouwd die in het teken staan van natuur- en soortbehoud. Hiermee wil GaiaZOO haar bezoekers meer leren over onder meer bedreigde diersoorten, fokprogramma’s en wat de dierentuin zelf doet om de natuur te beschermen. In totaal werken negen kunstenaars uit Nederland en Canada mee aan de bouw van de sculpturen. Bezoekers van het park kunnen de aankomende weken de kunstenaars dagelijks aan het werk zien. Begin juni wordt het festival feestelijk gelanceerd.

 

De witte neushoorn van Limburgs zand
Twee kunstenaars werken aankomende week aan de eerste zandsculptuur: een vier meter hoog en acht meter breed sculptuur van een groep savannedieren die in het wild met uitsterven wordt bedreigd, zoals de witte neushoorn. “Meer dan 40.000 dier- en plantensoorten lopen gevaar uit te sterven,” vertelt Rob Huppertz, directeur GaiaZOO. “Door middel van een levensgroot zandbouwwerk vragen we aandacht voor het behoud van deze soorten.” Voor de bouw van de sculpturen wordt in totaal 300 ton zand gebruikt dat letterlijk afkomstig is van Limburgse bodem. “Het zand uit onze eigen rivieren bleek qua structuur perfect voor gebruik. Om het werkbaar te maken, moest het wel eerst met water worden samengeperst en laag voor laag worden aangestampt. Zo is er een hard zandblok van gemaakt, waar vervolgens de kunstenaar in kan snijden.”

Zandkunstenaars uit verschillende uithoeken
Uit verschillende uithoeken van het land heeft een groep bekende zandkunstenaars zich verenigd in Kerkrade om mee te werken aan het zandsculpturenfestival. Zo wordt Johannes Hogebrink, finalist van het programma Aan het Zand, verantwoordelijk voor de sculptuur van moeder aarde (GAIA). Anique Kuizenga, bekend als jurylid van het SBS6 programma De IJsmeesters, werkt mee aan de berberapen sculptuur. “Ik ben ontzettend blij dat ik onderdeel ben van dit bijzondere project. Het thema natuur- en soortbehoud spreekt mij erg aan. Ik vind het geweldig dat ik mijn liefde voor dieren mag combineren met mijn werk.”

Zandkunstenaars in actie
Op verschillende plekken binnen de dierentuin werken negen kunstenaars aan tien zandsculpturen. Alle sculpturen verwijzen naar het thema natuur- en soortbehoud. Een belangrijk thema binnen het bestaansrecht van GaiaZOO. Zo is de dierentuin er niet enkel ter recreatie, maar ook ter educatie, voor onderzoek én voor het behoud van de natuur. Zo zet GaiaZOO zich samen met andere Europese dierentuinen (verenigd in EAZA) in voor honderden bedreigde diersoorten. Dit gebeurt via zogenaamde EEP-fokprogramma’s. Het doel hiervan is om gezonde populaties dieren in dierentuinen te behouden. Enkele diersoorten, zoals de gouden leeuwaap en het Przewalskipaard, leven dankzij de EEP-programma’s zelfs weer in hun natuurlijk leefgebied.

Bezoekers van het park kunnen de komende vijf weken dagelijks kunstenaars aan het werk zien. Ook is het mogelijk het proces van de eerste uitsnede tot een volwaardig sculptuur online te volgen via een livestream. Daarnaast worden op social media regelmatig updates over de sculpturen en kunstenaars gedeeld. Vanaf 2 juni zijn alle sculpturen te bezichtigen en wordt ZOO van ZAND officieel geopend.

Meer informatie? Kijk op ZOOvanZAND.nl.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer