Arbeidsmarktcampagne ‘vakantiemaatje’ voor De Zorgcirkel werft jongeren voor ouderenzorg

Het is een jaarlijks terugkerende uitdaging in de ouderenzorg: personeel vinden om de tekorten in de zomer op te vangen. Het is een periode waarin medewerkers en familieleden van ouderen met vakantie gaan, waardoor de senioren zich eenzamer kunnen voelen. Woon-zorglocatie Prins Hendrik van de Zorgcirkel vindt dat ook in vakantieperiodes de ouderen persoonsgerichte zorg en liefdevolle aandacht verdienen. Daarom besloten ze een campagne op te zetten om jongeren met een zorgopleiding te werven voor een vakantiebaan in de ouderenzorg. Wij waren verantwoordelijk voor het concept en de uitrol van de campagne.

Aanpak: Een all-inclusive vakantiebaan in de zorg

We hebben de campagne voor de Zorgcirkel stapsgewijs aangepakt, waarbij het doel van de campagne altijd centraal stond: het werven van studenten met een zorgopleiding in de zomerperiode. En waar denk je aan bij de zomer? Zon, zee, strand, plezier maken met vrienden. De aantrekkelijke ligging van zorginstelling Prins Hendrik in Egmond aan Zee bood de perfecte vakantiebestemming. Zo ontstond het idee van een all-inclusive vakantiebaan: een werkplek inclusief accommodatie dichtbij het strand, samen met je studiematen en zelf in te delen uren. Op deze manier speelden we in op de behoefte van de doelgroep.

Maar hoe bereiken we die doelgroep? Daarvoor werden sociale media en een hippiebus ingezet. Het Instagram en Facebook account (zoekterm: ‘vakantiemaatje’)vulden we met opvallend nieuws over de zorg, odes aan zorginfluencers, campagnemateriaal en persoonlijke verhalen van de ouderen en verzorgers van woon-zorglocatie Prins Hendrik. De knaloranje hippiebus toerde langs de zorgopleidingen waar flyers werden uitgedeeld. En met een free publicity-traject probeerden we de campagne in de media te krijgen.

Resultaat: Blije ouderen met extra zomerhulp

Binnen twee weken was het streefdoel om het personeelstekort in de ouderenzorg in de zomermaanden op te vangen bereikt. Ruim zestig enthousiaste studenten meldden zich aan. Daarnaast besteedden landelijke, regionale en vakmedia aandacht aan de campagne: onder meer het ADZorgvisieNoordhollands Dagblad en Zorg van Nu. Tevens is de campagne verkozen tot campagne van de week door Werf& en uitgelicht door Fonk en Adformatie.

“De enthousiaste manier van vakantiekrachten werven heeft z’n vruchten afgeworpen en daarmee heeft De Zorgcirkel Prins Hendrik zichzelf goed op de kaart gezet en vormt deze arbeidsmarktcampagne een voorbeeld voor andere zorginstellingen. Het succes is mede te danken aan de flexibiliteit van de zorginstelling. Ze stonden open voor nieuwe, verfrissende ideeën. Niks was te gek: jongeren kunnen blijven logeren in een tent, appartement en zelf hun uren indelen met vrienden. Dat maakt zo’n vakantiebaan een stuk aantrekkelijker voor jongeren.”

Anne van den Nulft, pr-adviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.