Communicatie rondom de nieuwe entree van de hoofdstad

Tijdens Project De Entree is het hele gebied aan de centrumzijde van station Amsterdam Centraal, van Droogbak tot Schreierstoren, vernieuwd. Dit project startte in 2018 in opdracht van de gemeente Amsterdam en eindigt in het voorjaar van 2023. Hoofdaannemer Max Bögl was gedurende deze periode verantwoordelijk voor het omgevingsmanagement inclusief de communicatie. En ze vroegen ons om hen een handje te helpen. Want hoe hou je iedereen op de hoogte op een drukke plek als het Centraal Station?

Van tevoren zijn er een aantal communicatiedoelen opgesteld voor project De Entree. Ten eerste wilde Max Bögl dat de stakeholders tevreden waren met het contact over het project. Dat zijn partijen als de GVB en de NS, maar ook de ondernemers en bewoners in het gebied. Daarnaast moesten gebruikers en passanten goed worden geïnformeerd over de gebeurtenissen over de bouw in het gebied. Was er een tijdje een weg afgesloten? Dan was het fijn als partijen daarvan op de hoogte waren. Het derde doel was dat gedurende de vier jaar dat het project duurde, het gebied er aantrekkelijk uit zou zien qua communicatie. Denk aan duidelijke bewegwijzering in de vorm van schermen en informatieve posters. Het einddoel was dat Project de Entree als sympathiek en menselijk ervaren zou worden.

AANPAK
Om bovenstaande doelen te behalen maakten we gebruik van verschillende kanalen: de website van de gemeente Amsterdam en de daaraan gekoppelde maandelijkse digitale nieuwsbrief, het Facebook-account van Stadsdeel Centrum Amsterdam en het Twitter-account van Stadsdeel Centrum.

We maakten een contentkalender die werd gevuld in een maandelijkse meeting waarin updates rondom het project werden besproken. In de vorm van een brainstorm bedachten we bijvoorbeeld hoe we de plaatsing van rolpaden op een leuke manier konden communiceren of meer konden vertellen over nachtwerkzaamheden.

Sommige artikelen werden puur informatief ingestoken, zoals wanneer de rondvaartboten een nieuwe plek kregen of toen het water werd teruggestort op een drooggelegd gebied. Andere artikelen waren persoonlijker, zoals het verhaal van projectleider tram Wout Matze over de plaatsing van trammasten of toen werkvoorbereider afbouw Hassan Mandalawy ons meenam in de wereld van natuursteen. Bij ieder artikel zorgden we voor passend beeldmateriaal en een social post voor Twitter en Facebook.

Op de schermen werden afbeeldingen getoond met een ‘Toen, nu, straks’-opzet. Een typerende locatie in het gebied, zoals de Kamperbrug, werd dan met drie afbeeldingen getoond. Eentje van jaren geleden (‘toen’), eentje van tijdens de verbouwing (‘nu’) en eentje van hoe het eruit zou komen te zien (‘straks’). Daarbij stond meestal een korte begeleidende tekst ter informatie.

RESULTAAT
Het resultaat was dat er twee keer in de maand online te lezen was wat er allemaal gebeurde rondom de verbouwing van het Centraal Station. Zo werd de Amsterdammer op de hoogte gehouden van de vorderingen. De reacties op de artikelen waren zeer positief! Daarnaast konden passanten via het scherm op een mooi opgemaakt beeld zien wat er op specifieke plekken werd verbouwd.

“In project De Entree is gedurende vijf jaar de centrumzijde van station Amsterdam Centraal tot een aantrekkelijker en overzichtelijker gebied gemaakt. Het is één van de drukste stukjes Nederland, een historisch gebied vol fietsers, voetgangers, taxi’s, trams, bussen, touringcars en zelfs boten. Om deze dynamische omgeving op de kaart te zetten hebben we De Wolven gevraagd om ons te helpen met content bij dit project van social posts tot interviews. Fidessa en Mats zijn snel, duidelijk en vooral prettig om mee te werken. Na een korte briefing lag er snel een mooi artikel en social post voor de projectsite welke we dankzij korte lijnen snel konden plaatsen!”

Linda Vermeulen, Omgevingsmanager Max Bögl

“Als Amsterdammer was het heel leuk om te schrijven over een bekende plek in de stad, namelijk het Centraal Station. Ook omdat ik ineens veel heb geleerd over de geschiedenis van deze plek. Daarbij waren de gesprekken met alle betrokkenen vaak ontzettend interessant en weet ik nu ook meer over wat er bij bouwprojecten komt kijken. Iedere keer zoeken naar manieren om de artikelen op een creatieve manier in te steken was de grootste uitdaging en het voelde goed als dat uiteindelijk lukte.”

Mats, pr- en communicatieadviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.