De Wolven back to (the new) school

Wat doe je als je bij een pr-bureau werkt? Voor communicatiestudenten is het lastig om een goed beeld te krijgen van de dagelijkse praktijk als pr-consultant. Welke capaciteiten zijn daarvoor nodig? Wat is de rol van pr-bureaus voor het bedrijfsleven en hoe werkt de relatie met media? Sinds 2016 geeft De Wolven les hierover tijdens het vak public relations aan studenten op The New School in Amsterdam. Deze school is dit jaar voor de vijfde keer uitgeroepen tot beste kleinschalige hbo-opleiding voor marketing, communicatie en creativiteit door de Keuzegids hbo 2020.

Aanpak: actuele voorbeelden uit de praktijk

Bij een hbo-opleiding probeer je het onderwijs zo veel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk. Het vak public relations is precies zo een vak waarbij dit makkelijk gaat. Van discussies over de impact van een pr-stunt zoals ‘Victim Fashion, created by accident’, de vraag of campagnes met influencers zoals de slaapfeestjes van Magnum nog iets teweeg brengen bij millenials, en het spotten van publiciteitskansen in kranten en magazines. De kennis die de studenten in de lessen opdeden konden ze direct toepassen in werkopdrachten. Daarnaast bezochten de studenten interessante beeldbepalers zoals de redacties van Vice, Trouw, NOS en DWDD om inzicht te krijgen in hun werkwijze maar ook om hun eigen carrièrekansen te onderzoeken.

Resultaat: inspirerende plannen

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, dat geldt ook voor pr. Natuurlijk zijn er randvoorwaarden voor hoe je bijvoorbeeld een goed persbericht schrijft, maar binnen die kaders is er ruimte voor creativiteit. Deze zienswijze gebruiken we ook in onze lesaanpak. Ja, er is aandacht voor theorie, maar je leert meer van actuele voorbeelden: wat werkt wel en wat werkt niet en waarom is dat zo? Om hun ideeën in de praktijk te brengen (en toetsen) kregen de studenten een bestaande pr-case met de vraag om een creatief plan te ontwikkelen. Met succes! Een aantal van de inzichten uit de plannen hebben we zelfs gedeeld met klanten.

“Van influencer-event tot pr-stunt, een persbericht of een communicatiecampagne. Het is slechts een selectie van uitdagingen in ons werk.Met onze veelzijdige en praktische kennis kunnen we studenten inspireren om zelf na te denken over een goed opgezette en creatieve pr-aanpak. En wees eerlijk, dat is gewoon heel erg leuk om te doen! Daarnaast willen we in de toekomst talentvolle wolven in onze roedel opnemen. Dus waar beter te beginnen met lobbyen voor het prachtberoep dan op school!”

Jill Bakker, senior pr-adviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.