Hubot, het eerste uitzendbureau voor mens én robot, in de picture

Hoe kijkt de samenleving naar robots? Als handige apparaten die zwaar werk kunnen overnemen? Als beangstigende creaties: onze grootste concurrenten op de arbeidsmarkt? Of als stuurbare technologie? Bij veel mensen roept de term ‘robotisering’ negatieve associaties op, een doemscenario waarin robots banen van mensen afpakken. Maar dat is bij Next Nature Network wel anders.

Next Nature Network is een toekomstgerichte en internationale natuurbeweging die met prikkelende designprojecten de discussie over de relatie tussen mens, natuur en technologie aanzwengelt. Tijdens de Dutch Design Week 2017 opende Next Nature Network het eerste uitzendbureau voor mens én robot, Hubot. Deze als uitzendbureau vermomde expositie die nu de wereld over reist, toont in zestien futuristische beroepen dat robots mensen niet onvermijdelijk gaan verdringen, maar dat we elkaar door samenwerking juist kunnen versterken.

Aanpak: een onthullend stappenplan

Next Nature Network vroeg De Wolven Hubot met media-aandacht uit te laten blinken tussen de vele toffe Dutch Design Week-projecten. Maar ook: adviseer ons in alle communicatie-uitingen en de timing daarvan. En: stem voor ons af met partners Start Foundation en Gemeente Eindhoven. We stelden een timeline op om de spanning op te bouwen tot aan de opening van de expo, waarin we strategisch adviseerden over verschillende communicatiemiddelen, zoals:

  • Een opiniestuk in Trouw van Koert van Mensvoort, directeur van Next Nature Network, waarin hij in aanloop naar de Dutch Design Week de discussie over de relatie tussen mens en robot aanwakkert vanuit een constructieve visie. Technologie maakt beroepen mogelijk die we ons amper kunnen voorstellen. In de nieuwe beroepen werken mens en technologie samen.
  • Meerdere persberichten die op speelse manier steeds meer onthulden over uitzendbureau Hubot en de futuristische beroepen die er te zien zijn.
  • De livegang van de officiële Hubot-website, waar bezoekers voorafgaand aan de opening al een jobtest konden doen voor het best matchende beroep van de toekomst.
  • Verschillende socialposts om een aantal Hubot-beroepen te onthullen.
  • Persoonlijk contact met key media om hen uit te nodigen voor de officiële opening van Hubot.

Resultaat: van Motherboard tot MAX

Deze acties resulteerden in bijna 100 gepubliceerde artikelen in landelijke nieuwsmedia, regionale media en vakmedia, zowel on- als offline. Trots zijn we op publicaties in Trouw, BNR (2 keer op de radio), Eindhovens Dagblad (meerdere publicaties), AD, HP/De Tijd, NPO Radio 1, NRC Handelsblad, nrc.next, VPRO Gids, Harpers Bazaar, Metro, Motherboard, Creators en MAX Vandaag (de website van Omroep Max).

Joost Morel, pr-adviseur

“Een mooie uitdaging om een creatief collectief bij de hand te nemen dat voor het eerst samen met een bureau gestructureerd pr inzet. En wat een inspirerend project voor De Wolven! De manier waarop Next Nature Network maatschappelijke thema’s aansnijdt is uniek en prikkelend. Het stappenplan dat we ontwikkelden richting de onthulling van Hubot op de Dutch Design Week, zorgde voor een aanzwellende golf aan belangstelling en media-aandacht. Bij elk communicatiemoment in het traject hebben we Next Nature Network uitvoerig meegenomen in de gedachtegang achter de strategie en het beoogde effect.”