Je kleding repareren is het nieuwe cool

Op 1 juli lanceerde creatief textielplatform Makers Unite en outdoor kledingmerk Patagonia het United Repair Centre (URC) in Amsterdam. Het URC bevindt zich voorlopig in De Hallen (Oud-West) en is van plan om jaarlijks 300.000 hoogwaardige kledingreparaties uit te gaan voeren voor aangesloten merken en hun klanten, waarmee 1 miljoen kilo textielafval wordt bespaard. Hiermee stimuleert het URC de merken om reparatie en hergebruik onderdeel te maken van hun business- en verdienmodel, om zo de groeiende negatieve impact van de textielindustrie een halt toe te roepen. Een bijzonder en sociaal aspect is dat de organisatie de aankomende vijf jaar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaat opleiden tot kleermaker. Het URC start vanaf september een opleiding waar de komende jaren 300 studenten tot gecertificeerde textielherstellers worden opgeleid. Aan ons de vraag of wij de mediabenadering rondom de lancering van dit mooie project voor ons rekening wilden nemen.

AANPAK
Omdat er zoveel mooie kanten van het URC te belichten zijn, en er dus veel verschillende insteken zijn voor media, besloten wij al in een vroeg stadium een aantal journalisten voor te benaderen en hen de mogelijkheid te geven het nieuws exclusief te brengen. Op het bericht zat een embargo tot 1 juli om deze exclusiviteit te waarborgen. Op 1 juli, de dag van de opening, hebben we vervolgens een persbericht uitgestuurd naar een brede groep media met een focus op duurzaamheid, retail, en maatschappij.

RESULTAAT
De gekozen strategie heeft voor mooie publicaties in de dagen voorafgaand aan de opening gezorgd, zoals een fotoreportage in het Financieel Dagblad en een spread in Het Parool. Op 1 juli stuurden we het persbericht breed uit en het bericht werd opgepikt door onder andere Fashion United, Textilia en Duurzaam Ondernemen. Als kers op de taart kwam RTL Nieuws op de opening langs om de initiatiefnemers te interviewen.

“Ervoor zorgen dat het United Repair Center de media-aandacht krijgt die het verdient, was ontzettend leuk om te doen. De organisatie en de initiatiefnemers zetten zich in voor zowel het klimaat, door aandacht te vragen voor de vervuilende textielindustrie, en de mens, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een tweede kans te geven. Onderwerpen die wij als bureau heel belangrijk vinden. Een ongelofelijk mooi en bijzonder project waar we met veel plezier aan hebben gewerkt.”

Steff, pr- en communicatieadviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over duurzaamheid binnen jouw bedrijf? Neem dan contact op met Steff.