Op missie met WOMEN Inc.

Vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen. Vrouwen besteden nog altijd veel meer tijd aan zorgtaken dan mannen. Ondanks dat meer dan de helft van de stellen de zorgtaken gelijk zou willen verdelen, doet slechts 10% dit. Vrouwen lopen meer gezondheidsrisico’s, omdat de medische wetenschap grotendeels gebaseerd is op het mannenlichaam. Kortom emancipatie in Nederland is nog niet voltooid. WOMEN Inc. wil gelijke kansen voor iedereen. Daarom ontwikkelen zij campagnes, doen onderzoek, geven ze workshops, en delen hun kennis om aandacht te vragen voor deze thema’s. Er is genoeg om over te communiceren. Maar dat is wellicht ook de valkuil. Hoe zorg je ervoor dat alle onderzoeken en campagnes bij de doelgroep landen en WOMEN Inc. niet kannibaliseert op haar eigen nieuws?

KEYWORDS

Aanpak: strategische mediabenadering

Er zijn weinig organisaties die zo mediageniek zijn als WOMEN Inc. Niet alleen omdat ‘emancipatie’ een hot topic is, maar ook door de kennis die de organisatie in huis heeft. Aan media-aandacht geen gebrek. Toch moet je binnen een club waar zoveel speelt strategisch te werk gaan om alle onderzoeken, campagnes en mijlpalen bij de doelgroep te laten landen. Want ook al zijn media dol op je, ze zijn heel zorgvuldig in het doseren van berichtgeving van één afzender. De strategie was daarom om te bepalen welk nieuws voor welke doelgroepen het meest interessant was. Dit betekent ook dat we de media niet voor elk perstraject breed hebben benaderd. Zorgvuldig is gekeken welk nieuws het beste paste bij welk medium. Het een-op-een contact met journalisten was in deze trajecten onmisbaar.

Resultaat: van vakmedia tot landelijke nieuwsmedia

De invoering van het partnerverlof, waardoor partners recht hebben op 70% betaald verlof voor 6 weken, kan alleen een succes worden als werkgevers de nieuwe wet ook omarmen. Om dit nieuws onder de aandacht te brengen zijn ondernemers- en HR-media benaderd. Tientallen media besteedden aandacht aan het onderwerp en interviewden specialisten van WOMEN Inc. hierover. Niet alleen vakmedia maar ook een aantal landelijke media werden meegenomen, zoals NPO radio 1, Stax & Toine en RTL Nieuws. Voor het 15-jarig jubileum van WOMEN Inc. was er behoefte om in een ruimer artikel terug te blikken op mijlpalen en vooruit te kijken. Dit resulteerde in interviews met oprichter Jannet Vaessen in NRC Handelsblad, Opzij en Parool. De nieuwe campagne ‘Dit Werkt Niet’ kreeg aandacht op onder meer nu.nl, Quote, Kek Mama, Nieuws bv. en FD.nl.

“Hoe meer je over de missie van WOMEN Inc. komt te weten hoe gekker je het vindt dat er nog altijd een loonkloof bestaat en stereotype beeldvorming in de media. Dit maakt dat je nog meer je best wil doen om de boodschap van WOMEN Inc. onder de aandacht te brengen. Gelukkig zien media ook het belang van dit onderwerp, wat geresulteerd heeft in mooie publicaties. Het was daarom heel dankbaar om voor WOMEN Inc. aan de slag te gaan.”

Marre de Visser, pr-adviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.