Publiciteit rondom prijzen voor baanbrekende wetenschappers

Al meer dan vijf decennia lang eert de Stichting Alfred Heineken Fondsen iedere twee jaar een groep gerenommeerde onderzoekers en excellerende jonge wetenschappers. Maar weet het publiek wel wie deze hoogvliegers zijn en waarom het zo belangrijk is dat hun wetenschappelijk onderzoek wordt geëerd? Vanuit de KNAW en het administratiekantoor van de familie Heineken, kwam de vraag om het team te ondersteunen bij meer bekendheid voor de laureaten via publiciteit. Gezien onze ervaring in het veld, met onder andere pr voor de wetenschapsprijzen van New Scientist en Ammodo, een klus waar wij natuurlijk meteen warm voor lopen.

 

KEYWORDS

Aanpak: verbinding met de actualiteit

In Nederland is er steeds meer aandacht voor wetenschap en zijn er ook meer prijzen die wetenschappers eren. Willen we het contact met het algemene publiek versterken en laten zien dat het niet weer ‘een van de prijzen is’, dan moeten we de laureaten een gezicht geven en het verhaal persoonlijk en relevant maken. Gelukkig voelen wij ons thuis in de wetenschappelijke materie en gaan we altijd al verder dan alleen de wetenschapsjournalisten benaderen. Wij zoeken naar verbindingen met de actualiteit zodat wetenschappelijk nieuws ook relevant wordt voor media die door het algemene publiek worden geraadpleegd. Onze uitdaging is dan ook om (met oog voor de wetenschapper) een vertaalslag te maken van wetenschappelijke inhoud naar content die relevant is voor het algemene publiek: wat is de impact van het werk op jouw dagelijkse leven?

Resultaat: een breed publiek

De verhalen van de laureaten hebben gezorgd voor publicaties bij een gevarieerde groep media: van nieuwsblad tot magazine en van landelijk tot regionaal en in de vakmedia. Dat leverde mooie wetenschappelijke artikelen op, zoals in het NRC en de Volkskrant. Maar denk ook aan een meer persoonlijke benadering in een regionaal medium zoals het Leidsch Dagblad en een niche-speler zoals Filosofie Magazine. Een hele mooie score was daarnaast de publicatie op nu.nl waardoor we ook direct een groot en jong publiek hebben bereikt.

“Mijn werk is natuurlijk niet te vergelijken met die van de laureaten van de Heinekenprijzen. Maar het feit dat we middels publiciteit meer mensen bekend kunnen maken met de impact van hun werk, maakt dat er extra energie in mij vrijkomt om er echt voor te gaan. Bovendien, extra waardevol omdat deze zichtbaarheid voor meer kennis en begrip zorgt in de maatschappij om te blijven investeren in wetenschap.”

Jill Bakker, pr-adviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.