Nieuws

Amsterdamse Beestenboel: wilde dieren in Amsterdam

16 mei 2017

Voor alle kinderen in Amsterdam is er nu een rijk geïllustreerd kinderboek (6-9 jaar) over wilde dieren in Amsterdam – Amsterdamse Beestenboel. Via het ‘buy one, give one-principe’ geven de initiatiefnemers, schrijver Liedewij Loorbach,  illustrator Eva van Aalst en Studio Pino (vormgeving), Amsterdammers de mogelijkheid om een boek te doneren aan kinderen die minder kans hebben om in aanraking te komen met boeken en natuur. De bedenkers willen kinderen stimuleren meer het groen in te gaan en ook meer te lezen. Daarnaast is het boek ook leuk om samen met ouders te lezen. De crowdfunding-campagne loopt tot 15 juni 2017 via www.voorjebuurt.nl/amsterdamsebeestenboel.

In het boek staan korte informatieve verhalen over allerlei dieren die je in Amsterdam kunt zien. Hele gewone dieren zoals de worm, de duif en de rat. En hele bijzondere dieren zoals de lepelaar, de rivierkreeft en de ringslang. Ook wordt er uitgelegd hoe een kringloop werkt en hoe al het leven van elkaar afhankelijk is. Bovendien staan er kaarten in van alle grote parken in Amsterdam, van het Noorderpark tot het Vondelpark tot Gaasperpark. Zo kunnen kinderen (en hun verzorgers) precies kunnen zien waar je op je buik in het gras moet liggen om de paardenbijter (dat is een hele grote libelle) te zien.

Waarom en door wie?
Initiatiefnemers van het boek zijn Liedewij Loorbach (schrijver), Eva van Aalst (illustrator) en Studio Pino (vormgeving). “Van rauzen in het groen wordt je lijf gezond”, zegt Loorbach. “Stadskinderen zitten veel tussen beton en beeldscherm. Onderzoek toont aan dat natuur, ook een postzegelparkje, helend werkt voor de geest. Dit boek is een middel om de kinderen te verleiden om het groen in te gaan. Al kijk je maar twee minuten naar een mier op een stukje gras, dat maakt je hoofd al rustig.” Bovendien hopen de initiatiefnemers kinderen te stimuleren om te lezen. “Taalontwikkeling is zo belangrijk voor je toekomst,” zegt Loorbach. “Er zijn zat kinderen die helemaal geen boeken in huis hebben. Alleen al bladeren door een eigen boek kan een positief effect hebben.”

Verspreiding?
Wie een boek koopt tijdens de crowdfunding-campagne krijgt het boek thuisgestuurd en doneert daarmee ook een boek aan een kind uit een gezin met een laag inkomen, dit gaat via de Stadspas. Voorwaarde voor het slagen van het project is dat er minstens 2000 boeken worden verkocht, waarvan zeker 1400 gedoneerd.

Amsterdamse Beestenboel

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer