Nieuws

Cinekid Festival feestelijk geopend met wereldpremière Totem

12 oktober 2022

36ste editie van ’s werelds grootste kinderfilmfestival van start 

Vanmiddag (12.10.2022) is Cinekid Festival feestelijk van start gegaan met de wereldpremière van de spannende film Totem, geregisseerd door Sander Burger. Op de hoofdlocatie Pathé Amsterdam Noord werd het landelijke festival geopend in het bijzijn van de cast en crew van Totem en Eric van der Burg, Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Tijdens de herfstvakantie is er op het festival veel te beleven. Op meer dan 30 locaties in Nederland worden er (inter)nationale films en series vertoond. Daarnaast zijn er dagelijks masterclasses, workshops en tal van activiteiten zoals het MediaLab, waar kinderen op ontdekkingsreis gaan in een wereld vol games, apps, VR, AR en andere digitale werken.

Op de rode loper bij Pathé Amsterdam Noord waren uiteraard de cast en crew van Totem, waaronder Lies Visschedijk, Amani-Jean Philippe (12) die Ama speelt, Ole van Hoogdalem (12) die haar beste vriend Tijs speelt, Kenneth Herdigein, Céline Camara en regisseur Sander Burger aanwezig.

Openingsfilm Totem
Totem gaat over de elfjarige Ama (Amani-Jean Philippe), dochter van twee uitgeprocedeerde Senegalese asielzoekers. Ama voelt zich helemaal Nederlands. Ze is een fanatieke zwemster en droomt ervan ooit net zo goed te worden als Ranomi Kromowidjojo, de beste Nederlandse zwemster aller tijden. Op een avond worden haar moeder en broertje gearresteerd. Ama weet uit handen van de politie te blijven en gaat op zoek naar haar vader die nachtdienst heeft. Ze wil absoluut niet uit Nederland worden gezet. Zo begint haar zwerftocht door Rotterdam. Tijdens haar zoektocht krijg ze onverwacht gezelschap van een gigantisch stekelvarken. Met behulp van de mysterieuze Kouyaté leert Ama meer over haar totemdier, dat ze Totem noemt en haar iets duidelijk probeert te maken. Totem doet dit jaar mee om de prestigieuze Cinekid Leeuw te winnen in twee competities: Beste Kinderfilm Competitie en Beste Nederlandse Kinderfilm Competitie.

Het festival
Het Cinekid-programma is rijk en divers met meer dan 40 lange films en 89 korte films uit maar liefst 54 verschillende landen. Naast film kijken is Cinekid ook een plek om te ontdekken en onderzoeken. Ook dit jaar stimuleert het MediaLab, dat bestaat uit prikkelende projecten op het snijvlak van kunst, nieuwe media, technologie en beeldcultuur, de bezoekers om een leuke én leerzame ontdekkingstocht in de digitale wereld te maken. Daarnaast is er een speciaal programma om het oeuvre van schrijver en producent Burny Bos te vieren welke tijdens een speciale voorstelling van Pluk van de Petteflet op zondag 16 oktober in aanwezigheid van Burny Bos en cast en crew.

Benieuwd naar de rest van het film- en activiteitenprogramma? Meer informatie over het programma en de kaartverkoop vind je via cinekid.nl.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer