Nieuws

Groeiend aantal investeringen van particuliere beleggers in duurzame projecten in Afrika

12 oktober 2022

DuurzaamInvesteren.nl ziet onzeker economisch klimaat als impuls voor versnelling duurzame transitie

Nederlanders voelen met torenhoge energiekosten de pijn in hun portemonnee en realiseren zich steeds meer dat we van het gebruik van fossiele brandstoffen af moeten. Tegelijkertijd staan duurzame bedrijven te springen om financiering, ziet investeringsplatform DuurzaamInvesteren.nl. In het afgelopen kwartaal investeerden particuliere beleggers via het platform 11,3 miljoen euro in 13 projecten. Opvallend is de groeiende belangstelling voor duurzame projecten in Afrika.

“Door de stijgende energieprijzen en hogere kosten voor levensonderhoud beleggen particuliere investeerders voorzichtiger”, zegt Dennis Kromhout van der Meer, CEO van DuurzaamInvesteren.nl. “Men belegt minder snel geld voor een langere periode, of heeft nu minder vrij belegbaar inkomen. Toch zien we dat de belangstelling in financiering voor duurzame projecten gelijk is gebleven vergeleken met vorig jaar. Het aantal investeringen in duurzame projecten in Afrika is zelfs gestegen.”

In het afgelopen kwartaal financierden DuurzaamInvesteerders – zoals het platform hun beleggers noemt – vijf zonne-energieprojecten, vier e-mobility projecten, twee waterzuiveringsprojecten, een portefeuille groene aggregaten en één vastgoedproject. Hiervan werd 3,8 miljoen euro opgehaald voor vier projecten in Afrika.

Verduurzaming van de energietransitie in Afrika
Kromhout van der Meer: “DuurzaamInvesteerders dragen niet alleen bij aan verduurzaming in Nederland, maar ook steeds meer in het buitenland.” Zo richt terugkerend aanbieder SoSimple Energy zich op zonnestroomsystemen op daken van ondernemingen in Zuid-Afrika. Twee andere aanbiedingen betroffen waterzuiveringsinstallaties, waarvan één afvalwaterzuiveringsinstallatie in Ghana. De andere waterzuiveringsinstallatie, geheel draaiend op zonne-energie, staat op de grond van de BUAN Universiteit in Botswana. Dit laatste project levert een grote bijdrage aan de bevordering van landbouw in Botswana.

Duurzame investeringen in Nederlands vastgoed
In Nederland ziet het platform de belangstelling voor vastgoed gerelateerde projecten groeien, zowel bij particuliere beleggers als onder aanbieders, met name om efficiënter om te gaan met energieverbruik en de hoge energieprijzen te drukken. “Dit gaat verder dan investeringen in zonnestroomprojecten”, aldus Kromhout van der Meer. Nieuw op het platform is BOX Duurzaam. “Deze partij helpt particuliere- en zakelijke klanten bij het verduurzamen van hun vastgoed, van advies tot installatie. Denk daarbij aan het plaatsen van een warmtepomp, dakisolatie, zonnepanelen, spouwmuurinstallatie, vloerisolatie en HR glas en kozijnen.” Het bedrijf haalde 1 miljoen euro aan groeifinanciering op via DuurzaamInvesteren.nl.

MEER NIEUWS

01-03-2024

De Wolven zoekt een pr- en communicatieadviseur

Lees meer
09-01-2024

Patagonia Worn Wear tour keert terug naar sneeuwbestemmingen in Europa

Lees meer
09-01-2024

Kvik introduceert designkeuken Noliam in arizona beige en wood

Lees meer
18-12-2023

VPRO Cinekid Top 100 beste jeugdfilms 2023 bekend

Lees meer
15-12-2023

ScaleUp Dashboard 2023: voor het eerst in jaren weer meer snelgroeiende bedrijven in Nederland

Lees meer