Nieuws

Cycloon en bol.com maken bezorging samen duurzamer en socialer

22 december 2021

Met meerderheidsbelang bol.com willen beide partijen groei van Cycloon versnellen

Cycloon en bol.com kondigen vandaag een voorgenomen strategische samenwerking aan waarbij bol.com aandeelhouder wordt van Cycloon. De partijen willen gezamenlijk de groei van Cycloon versnellen en delen de ambitie om bezorging duurzamer en socialer te maken. Het huidige management van Cycloon wordt voortgezet en de bestaande aandeelhouders van Cycloon blijven als aandeelhouders betrokken. De transactie, waarbij bol.com een meerderheidsbelang verkrijgt, wordt naar verwachting afgerond in de eerste helft van 2022 en is onderhevig aan advies van de betrokken ondernemingsraad en gebruikelijke goedkeuringen. 

Met de groei van de e-commerce en aanverwante logistieke sector nemen de uitdagingen toe op het gebied van bezorgcapaciteit en impact op milieu en infrastructuur. Door de samenwerking met bol.com kan Cycloon haar missie om groen en sociaal te bezorgen substantieel versnellen en ontstaat er een toekomstbestendige positie met sterke groeimogelijkheden in een competitieve markt. Voor bol.com zorgt de samenwerking ervoor dat een groter deel van de pakketten per fiets bezorgd kan worden en dat het online retail platform klanten de beste service in bezorging kan bieden.

Groen en sociaal
Directie en aandeelhouders blijven vol inzetten op de sociale cultuur en duurzame missie van Cycloon om de organisatie te laten groeien en nieuwe werkgelegenheid te creëren. Cycloon verstuurt met haar landelijke netwerk van fietskoeriers en postbezorgers voor duizenden klanten post en pakketten door heel Nederland. Dit doet Cycloon zoveel mogelijk op een slimme manier, aangestuurd door menskracht en bruine boterhammen. Hierdoor wordt er jaarlijks nu al 1600 ton CO2 bespaard en zijn er 600 mensen met een (voormalige) afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk bij het bedrijf. Cycloon kijkt ernaar uit om na de transactie de post- en pakketbezorging voor huidige en ook nieuwe klanten voort te zetten, en daarnaast ook pakketten te leveren voor bol.com. Het betreft hier zowel pakketten van bol.com zelf als pakketten van verkooppartners die hun artikelen opslaan in de distributiecentra van bol.com.

Sterke basis voor samenwerking
Wat beide bedrijven gemeen hebben is het lef om het anders te doen. De mentaliteit om als team aan de slag te gaan en de no-nonsense cultuur. Dat is een hele mooie basis voor een succesvolle samenwerking. Marieke Snoek, algemeen directeur Cycloon: “De samenwerking met bol.com geeft ons de kans om op een nog veel grotere schaal impact te maken. We investeren verder in onze mensen, het netwerk en onze partners en dat stelt ons in staat om de dienstverlening voor onze huidige en nieuwe klanten te verbeteren en verder uit te breiden. Daarbij hebben we uitvoerig gesproken over de principes waar we als organisaties voor staan en voor blijven staan.”

Duurzame en flexibele bezorging versnellen
Bol.com heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen en de samenwerking met Cycloon draagt daar substantieel aan bij. Vincent Weijers, directeur Logistiek & Operatie (COO) bij bol.com: “We geloven enorm in de duurzame en sociale missie van Cycloon. Tegelijkertijd is het voor bol.com en zijn verkooppartners een unieke mogelijkheid om de verduurzaming van onze groeiende pakketbezorging te versnellen en onze bezorgcapaciteit uit te breiden. Ook kunnen we het gemak en de service voor onze klanten nog verder verbeteren met flexibele en slimme bezorging. Toewerken naar een duurzame en maatschappelijk verantwoorde last mile is cruciaal voor de toekomst van e-commerce en we zullen blijven samenwerken met al onze bezorgpartners om dit te realiseren. Met het meerderheidsbelang in Cycloon zetten we een nieuwe stap richting onze uitgesproken ambitie om onze directe voetafdruk in 2025 terug te brengen tot 0 gram CO2-uitstoot per pakket.”

Voorwaarden en proces
De transactie is onder voorbehoud van gebruikelijke voorwaarden, waaronder goedkeuring van de mededingingsautoriteit, afstemming met de vakbonden en advies van de betrokken ondernemingsraad. De transactie zal naar verwachting in de eerste helft van 2022 worden afgerond, mits aan alle voorwaarden is voldaan. Vier jaar na de transactie zal bol.com ook de resterende aandelen verwerven. Cycloon zal ook dan als zelfstandig merk blijven voortbestaan.

Kijk voor meer informatie op pers.bol.com en www.cycloon.eu.

Over Cycloon
Cycloon, is dé groene en sociale bezorgexpert van Nederland. Het is Cycloons missie om de bezorgmarkt in beweging te brengen, zodat deze groener en socialer wordt. Vanuit die missie nam Cycloon in 2016 het initiatief tot een landelijk fietskoeriersplatform en bezorgt inmiddels in ruim 60 steden. Zo werd een landelijk dekkende pakketdienst met zo’n 800 fietskoeriers een feit. Daarnaast werken er bij Cycloon 600 postbezorgers met een (voormalige) afstand tot de arbeidsmarkt.

Over bol.com
In 1999 wordt bol.com in Nederland opgericht vanuit een bouwkeet in Vianen. We waren de eerste online boekenwinkel van Europa. Ruim 20 jaar later zijn we het grootste online retail-platform van de Benelux en hebben we ons assortiment boeken uitgebreid naar een miljoenen assortiment in tientallen productcategorieën, met focus op non-food. De ambitie om retail elke dag te verbeteren hebben we al vanaf het begin. Inmiddels doen we dat samen met 47.000 lokale ondernemers die via bol.com verkopen aan onze klanten, 12 miljoen Nederlanders en Belgen. Wij geloven in de kracht van samenwerken, want alleen samen met onze partners kunnen wij onze klanten de beste winkel(ervaring) bieden. Als ‘winkel van ons allemaal’ moet iedereen bij ons terecht kunnen. We snappen onze klanten en zijn er voor hen, waar en wanneer dan ook. We bieden altijd gemak, betrouwbaarheid en keuze. Zo veranderen we samen retail om het dagelijks leven makkelijker te maken.

Bol.com heeft ruim 2.500 medewerkers in dienst, zij werken op het hoofdkantoor in Utrecht, Nederland. Sinds 2012 is bol.com onderdeel van Ahold Delhaize.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer