Nieuws

Alternieuw lanceert nieuwe traditie voor vuurwerkloos oud & nieuw

03 december 2021

Dit jaar geldt er een landelijk vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Ook de grote vuurwerkshows zullen niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Dus hoe gaan we het nieuwe jaar inluiden? En wat schieten we om twaalf uur de lucht in? Het initiatief Alternieuw komt dit jaar met een feestelijk én een meer planetproof alternatief voor oudejaarsavond: Boemklatsers. Vuurwerkloze installaties die iedereen thuis kan maken en waar de hele buurt van kan genieten. Een nieuwe traditie mét oerhollandse gezelligheid voor jong en oud.

Alternieuw wil hiermee laten zien dat er feestelijke en planetproof alternatieven voor vuurwerk zijn. Zodat niet alleen wij van dit feest kunnen genieten, maar ook de generaties na ons. Een nieuwe traditie die mensen samenbrengt, jong en oud samen laat klussen en creatief uitdaagt. Initiatiefnemer Rémi Bouwer: “Alternieuw is een liefdesbaby tussen Burning Man en ter Land ter Zee en in de Lucht. Een combinatie van een vet en verrassend feest in de straat, kunst en wetenschap met welbekende Hollandse gezelligheid. Kippenvel gegarandeerd!”.

Beeld: bouwtekening Boemklatsraketje. © Dolly Warhol

Boemklats
We steken per jaar 4.200 kg stikstof, 3,5 miljoen kilo CO2 en 250.000  kg fijnstof de lucht in. Alternieuw vroeg een team van kunstenaars (waaronder kunstcollectief ATMosphere), wetenschappers en andere creatieven om een Boemklats te ontwerpen. Dit is een constructie die een (reeks) knal(len) teweeg kan brengen of iets visueel spectaculairs kan opleveren. Het maken van een Boemklats kan met een groep mensen gedaan worden, waardoor het creatieve klussen een groepsactiviteit wordt in aanloop naar oudejaarsavond. Op 27 november heeft Alternieuw de website gelanceerd met daarop verschillende voorbeelden van Boemklatsers met bijbehorende bouwtekeningen.

Beeld: Boemklats Blader Fontein. © Jaap Scheeren

Een nieuwe traditie
Volgens Alternieuw is het sociale en lawaai-aspect van de Boemklatsers een aanvulling op de bekende oud & nieuw traditie. Ook ‘human powered firework’ draagt hieraan bij, bijvoorbeeld in de vorm van een duizendklapper waarbij de hele buurt tegelijkertijd in hun handen klapt. Bouwer: “Alternieuw is een creatieve verzameling van alternatieven die de komende jaren wordt uitgebouwd. Een openlijke zoektocht naar de meest creatieve, gezellige, spectaculaire, maar ook steeds meer planetproof alternatieven waar ieders idee welkom is. Samen oud & nieuw vieren zonder de wereld van morgen om zeep te helpen.“ Alternieuw hoopt dat de nieuwe traditie volgend jaar gevierd kan worden tijdens een fysiek evenement.

Meer informatie, benieuwd naar de bouwtekeningen of heb je zelf een idee voor een Boemklats? Ga naar alternieuw.nl

Over Alternieuw
Alternieuw is een initiatief van Rémi Bouwer, eigenaar van creatief bureau Dolly Warhol. Alternieuw wil in samenwerking met creatievelingen, wetenschappers en hobbyisten laten zien welke feestelijke, supervette, planetproof alternatieven zij kunnen inzetten om nieuwjaar te vieren. Alternieuw gelooft dat het anders kan. Het is tijd voor een nieuwe traditie. Het is tijd voor Alternieuw.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer