Nieuws

De 10 opvallendste mediamomenten van 2023 [tot nu toe]

02 augustus 2023

Het is alweer augustus maar van komkommertijd lijkt geen sprake. Tijd voor een tussentijds overzicht: wat waren de 10 opvallendste mediamomenten van het eerste halfjaar?

1. Politiek Den Haag loopt leeg (en Frans Timmermans is terug)

Op 10 juli 2023, na 13 jaar premier geweest te zijn, kondigde Mark Rutte zijn vertrek aan. In zijn verklaring voorafgaand aan het debat over de val van zijn vierde kabinet zei hij niet opnieuw lijsttrekker te worden van de VVD.

“Mijn positie daaraan is volstrekt ondergeschikt. Zondag heb ik besloten dat ik niet beschikbaar ben als lijsttrekker voor de VVD bij de komende verkiezingen.” Rutte was minister-president sinds oktober 2010 en is daarmee de langstzittende premier in Nederland ooit. Moet je nagaan, de meeste tieners hebben nooit een andere minister-president bewust meegemaakt.

Na de aankondiging van Mark Rutte laten ook Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA), Sylvana Simons (Bij1) en Farid Azarkan (DENK) weten te stoppen als lijsttrekker van hun partij. Voor wie de draad kwijt is, klik hier voor een actueel overzicht van wie vertrekt en wie blijft in de aanloop naar de verkiezingen op 22 november.

Maar naast vertrek ook een comeback: PvdA’er Frans Timmermans wil de gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks aanvoeren voor de Tweede Kamerverkiezingen in november.

“We moeten zorgen dat Nederland weer vertrouwen krijgt in zichzelf.” Het nieuws zorgt voor gemengde reacties, maar de peilingen laten zien dat de samengevoegde partijen het goed doen. Onder zijn leiding kan PvdA/GroenLinks op dit moment rekenen op 27 Kamerzetels, een winst van tien, zo maakte EenVandaag 25 juli bekend.

Deze blog schreven wij oorspronkelijk voor Frankwatching. Klik hier om het volledige artikel te lezen.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer